Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ! Αβατο λόγω καταληψιών τα «στέκια» εντός ΑΕΙ






Πάρτι εξωπανεπιστημιακών με την ανοχή των πρυτανικών αρχών και φοιτητών
Του Αποστολου Λακασα


Καταληψίες εξωπανεπιστημιακοί γιορτάζουν τα δέκα χρόνια παραμονής τους στον χώρο του πανεπιστημίου! Ναι, συνέβη και αυτό πρόσφατα, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, διανθίζοντας περαιτέρω το τοπίο και το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους των ελληνικών ΑΕΙ. Οι καταληψίες με άνεση... θεσμικών παραγόντων έκαναν κατά κυριολεξία πάρτι, γιορτάζοντας την επέτειο της συμπλήρωσης δέκα ετών κατάληψης ενός εξαιρετικού νεοκλασικού κτιρίου του Πανεπιστημίου στο κέντρο του Ηρακλείου. Είναι ένα από τα πολλά τραγελαφικά που λαμβάνουν χώρα σε υπό κατάληψη χώρους πανεπιστημίων, με την ανοχή των πρυτανικών αρχών, των πανεπιστημιακών αλλά και φοιτητικών παρατάξεων.

Δεκάδες είναι οι χώροι -τα «στέκια» όπως ονομάζονται- στα πανεπιστήμια της χώρας, τους οποίους έχουν καταλάβει εξωπανεπιστημιακοί και εκεί... αλωνίζουν χωρίς κανείς να τους ελέγχει. Πρόκειται για άτομα που στην πλειονότητά τους κινούνται στον χώρο του περιθωρίου και, ουκ ολίγες φορές, οι πράξεις τους αποτελούν παράβαση του κοινού ποινικού δικαίου. Αλλωστε, έστω κι αν οι χώροι αυτοί κατ’ ουσίαν αποτελούν άβατο για τις πρυτανικές αρχές και τους πανεπιστημιακούς, όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει μέσα στα περίφημα «στέκια». Λειτουργούν ως αποθηκευτικοί χώροι για «εξοπλισμό μάχης» (όπως είναι οι λοστοί, τα καδρόνια, οι σιδηρογροθιές, τα κράνη) ή για παραγωγή πολεμοφοδίων (όπως είναι οι βόμβες μολότοφ), ενώ αποτελούν και ένα ασφαλές σημείο για χρήση και διακίνηση ουσιών.

Η κατάσταση είναι γνωστή σε πρυτανικές αρχές και αστυνομία, η οποία έχει βάλει στο στόχαστρο τους θαμώνες τους, καθώς ορισμένα από τα «στέκια» σχολών στο κέντρο της Αθήνας αποτελούν ορμητήριο των αναρχικών για την πρόκληση επεισοδίων. Ενδεικτικά, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τα άτομα που προκάλεσαν καταστροφές στην περιοχή του Κολωνακίου στα μέσα Μαρτίου του 2009 άφησαν τον εξοπλισμό τους σε «στέκι» μέσα στη Νομική Αθηνών. Μάλιστα, το ίδιο αυτό «στέκι» έχει συνδεθεί με στέλεχος του αντιεξουσιαστικού χώρου. Το ίδιο συμβαίνει με το στέκι στο Οικονομικό Παν. Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) από το οποίο, όπως ανέφεραν στην «Κ» πανεπιστημιακοί του ιδρύματος «βγαίνουν τα άτομα που προκαλούν συχνά πυκνά συμπλοκές με τη Δημοτική Αστυνομία κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων-σκούπα στην περιοχή».

Θέλουμε να μπείτε στη θέση μας, συμπλήρωσε στην «Κ» στέλεχος του ΕΜΠ, στο ιστορικό συγκρότημα του οποίου εξωπανεπιστημιακοί από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και, με τη συνδρομή ομοϊδεατών φοιτητών τους, παρέχουν «φιλοξενία» σε μερικές δεκάδες αλλοδαπούς. Η δήλωση καταδεικνύει την ανεκτική στάση των πανεπιστημιακών αρχών, αλλά και το πιγκ πογκ ευθυνών, που παίζεται μεταξύ πρυτανικών αρχών και αστυνομίας για το θέμα της παραβατικότητας και της καταστολής της βίας εντός των ΑΕΙ. Ειδικότερα, στα περισσότερα πανεπιστήμια υπάρχουν «στέκια»:

- Το πιο παλιό φέρεται να είναι στο συγκρότημα του ΕΜΠ στην Πατησίων. Ενα μέρος του κτιρίου Πλαστικής Ζωγραφικής έχει μετατραπεί σε «στέκι» ομάδας που τοποθετείται στον χώρο των αναρχικών και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

- Επίσης, στην Πολυτεχνειούπολη μία αίθουσα της σχολής Χημικών Μηχανικών τελεί υπό κατάληψη από άτομα του ίδιου χώρου.

- Στο Παν. Αθηνών έχουν προσδιοριστεί τρία «στέκια». Στο ισόγειο της Νομικής, στο Χημείο και στην Πανεπιστημιούπολη. Οι αρχές του ΑΕΙ γνωρίζουν τους καταληψίες και θεωρούν ότι ελέγχουν την κατάσταση με μία διακριτική εποπτεία.

- Στο Οικονομικό Παν. Αθηνών υπάρχει «στέκι» στο κεντρικό κτίριο, ενώ το κτίριο Βανκούβερ επί των οδών Δεριγνύ και Μαυρομματαίων, το οποίο υπέστη ζημιές από τον σεισμό του 1999, έχει καταληφθεί από άτομα που τοποθετούνται στον χώρο των αναρχικών.

- Δύο «στέκια» έχουν καταγραφεί μέσα στα δύο κτίρια του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ υπό κατάληψη από αναρχικούς είναι και το κτίριο που λειτουργούσε παλιά ως φοιτητική εστία επί των οδών Παναγή Τσαλδάρη και Ελ. Βενιζέλου (απέναντι από το Πάντειο).

- Στο Παν. Κρήτης ως «στέκι» λειτουργεί το υπό κατάληψη κτίριο «Ευαγγελισμός» στο κέντρο του Ηρακλείου. Μάλιστα, η κατάληψη έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις κατοίκων, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν κινηθεί δικαστικά ζητώντας την παρέμβαση των αρχών.

- Στο Πολυτεχνείο Κρήτης τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν τρία στέκια. Σήμερα παραμένει ένα, στο κτίριο της πρώην Μεραρχίας στα Χανιά.

- Στο ΑΠΘ υπάρχει στέκι στο Βιολογικό τμήμα.

Οι φοιτητές ζητούν εφαρμογή του νόμου

Κάθετα αρνητικές είναι οι ισχυρότερες φοιτητικές παρατάξεις για την ύπαρξη χώρων εντός των ΑΕΙ που τελούν υπό κατάληψη από εξωπανεπιστημιακούς, ενώ ζητούν από τις πρυτανικές αρχές να εφαρμόζουν τον νόμο για να αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις. Διαφοροποιημένη παρουσιάζεται η θέση της νεολαίας του Συνασπισμού, όπως και η τοποθέτηση του μέλους της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης (ΕΑΑΚ), φοιτητικής παράταξης της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

«Η πρότασή μας για το άσυλο είναι πιο επίκαιρη από ποτέ», ανέφερε στην «Κ» ο γραμματέας της ΔΑΠ ΑΕΙ, Σάκης Ιωαννίδης, υποδηλώνοντας την ανάγκη για κατάργηση του ασύλου, όπως έχει προτείνει η Ν.Δ. «Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων και οι φοιτητικές παρατάξεις θα πρέπει να καταγγείλουν τις καταλήψεις χώρων των ΑΕΙ από εξωπανεπιστημιακούς, και κατόπιν να υπάρξει παρέμβαση από την ακαδημαϊκή κοινότητα για να εφαρμοστεί ο νόμος και να επιστραφούν οι χώροι στο ίδρυμα», είπε από την πλευρά του στην «Κ» ο γραμματέας της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Πανταζής.

«Στο πλαίσιο της θεσμικής λειτουργίας του ασύλου, που καλύπτει την ακαδημαϊκή κοινότητα και, κατ’ επέκταση, την κοινωνία, θεωρούμε σωστή την παραχώρηση μικρών χωρών στις φοιτητικές παρατάξεις για τις λειτουργικές τους ανάγκες», τόνισε, μιλώντας στην «Κ» το μέλος της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ-νεολαία του Συνασπισμού) Πέτρος Σανταμούρης.

«Κάθε κατειλημμένος χώρος, που χρησιμοποιείται για συζητησεις και εκδηλώσεις, είναι δεκτός στο πλαίσιο της προάσπισης των φοιτητών. Ο ίδιος ο φοιτητικός κόσμος προασπίζει το άσυλο και δεν επιτρέπει την τέλεση εγκληματικών πράξεων εντός των ιδρυμάτων», ανέφερε στην «Κ» το μέλος των ΕΑΑΚ Μαρία Καραμπέλη.

Τέλος, η νεολαία του ΚΚΕ, παρότι η «Κ» της απηύθυνε, προφορικά και γραπτά, το σχετικό ερώτημα, αποφάσισε να μην απαντήσει.

hellenic revenge

Δεν υπάρχουν σχόλια: