Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Φονικές συγκρούσεις στη Λιβύη

Φονικές συγκρούσεις στη Λιβύη
Πληροφορίες για αεροπορικά πυρά κατά των διαδηλωτών, ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις. Με τηλεοπτική εμφάνισή του ο Καντάφι αντέκρουσε τις φήμες για αποχώρησή του στο εξωτερικό.

Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι με μια σύντομη δήλωσή του, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στην κρατική τηλεόραση, αντέκρουσε τις φήμες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη και να βρίσκεται καθοδόν για τη Βενεζουέλα.

«Είμαι στην Τρίπολη» είπε, «Δεν είμαι στη Βενεζουέλα», ενώ βρισκόταν κάτω από μία μεγάλη ομπρέλα καθώς έβγαινε από την μπροστινή θέση ενός οχήματος.

Νωρίτερα η φημολογία ότι ο επί 42 χρόνια ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, είχε εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη, εν μέσω σκληρών μαχών και πρωτοφανούς αιματοχυσίας, καθώς πιστές σε αυτόν δυνάμεις αντιμετώπισαν με αληθινά πυρά και σύμφωνα με μαρτυρία πολιτικού ακτιβιστή και με αεροπορικό βομβαρδισμό, τους διαδηλωτές, είχε σκορπίσει σύγχυση στη διεθνή κοινότητα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, είχε δηλώσει στις Βρυξέλλες ότι είχε πληροφορίες πως ο Καντάφι βρισκόταν καθοδόν προς την Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής είχε σπεύσει να διαψεύσει τη φήμη.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πλέον μεταφερθεί μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου το απόγευμα της Δευτέρας πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές αντικαθεστωτικοί στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της πόλης. Οι πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες αλλά και από ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 160 νεκρούς στην Τρίπολη, ενώ υπάρχει και μαρτυρία πολιτικού ακτιβιστή σύμφωνα με την οποία σημειώθηκε και βομβαρδισμός από πολεμικό αεροπλάνο, περιοχών της πόλης.

Άλλες αναφορές επιμένουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και αιματηρότερες συγκρούσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Βεγγάζη βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιπολίτευσης.

Η υπουργός Εξωτερικών, των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει την αιματοχυσία και να σεβαστεί τις επιθυμίες, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Ήδη πάντως, έχουν αρχίσει να καταγράφονται ρήγματα στη συνοχή του καθεστώτος Καντάφι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την «υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών», ενώ οι διπλωμάτες της αποστολής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν το στρατό της Λιβύης να «βοηθήσουν τους διαδηλωτές να απαλλάξουν τη χώρα από τον Τύραννο Καντάφι».

Τέλος το βράδυ της Δευτέρας μία ομάδα υψηλόβαθμων βαθμοφόρων του Λιβυκού στρατού κάλεσαν τους συναδέλφους τους να συμμαχήσουν με το λαό και να εκδιώξουν τον Καντάφι.

Βομβαρδισμοί από αεροσκάφη στην Τρίπολη

Οι δύο Λίβυοι πιλότοι που αυτομόλησαν χθες στη Μάλτα υποστήριξαν ότι είχαν λάβει διαταγή να βομβαρδίσουν τους διαδηλωτές, ανέφεραν μαλτέζικες κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα δε, με τον αυστριακό στρατό, ο εναέριος χώρος της πρωτεύουσας, Τρίπολης, είναι κλειστός, μέχρι νεωτέρας.

«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι αδιανόητο. Πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αδιακρίτως τη μία περιοχή μετά την άλλη. Υπάρχουν πολλοί, πολλοί νεκροί», είπε ο Άντελ Μοχάμεντ Σάλεχ.

Ένας αναλυτής της λονδρέζικης εταιρείας συμβούλων Control Risks, ο Τζούλιαν Μπαρνς-Ντέισι δήλωσε ότι η χρήση στρατιωτικών αεροπλάνων εναντίον του ίδιου του λαού της χώρας του υποδηλώνει ότι πλησιάζει το τέλος του Μουάμαρ Καντάφι. «Φαίνεται ότι είναι οι τελευταίες, απελπισμένες ενέργειες. Αν βομβαρδίζεις την ίδια σου την πρωτεύουσα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα επιβιώσεις», είπε ο αναλυτής. «Όμως πιστεύω ότι ο Καντάφι θα πολεμήσει. Νομίζω ότι οι φήμες πως φεύγει στη Βενεζουέλα θα αποδειχθούν άκυρες. Σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής, στη Λιβύη υπάρχει η πιθανότητα (να σημειωθούν) σοβαρές ταραχές και ευθεία σύγκρουση», πρόσθεσε.

Η θέση του επί 41 χρόνια ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, είναι πλέον πολύ δύσκολη, καθώς η πίεση που του ασκείται για να αποκολληθεί από την εξουσία έχει μεταφερθεί από τις ανατολικές επαρχίες της χώρας, στους δρόμους της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου οι βίαιες συγκρούσεις και η αιματοχυσία έχουν δημιουργήσει εικόνα χάους.

Ομάδα υψηλόβαθμων στρατιωτικών του στρατού της Λιβύης έβγαλε ανακοίνωση, με την οποία προσκαλεί τους συναδέλφους τους και τους στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, να «συμμαχήσουν με τους πολίτες», για να εκδιώξουν τον Μουαμάρ Καντάφι από την ηγεσία της Λιβύης, όπως μεταδίδει το δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

«Τέλος» στην αιματοχυσία ζήτησε η Χ. Κλίντον

Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χ. Κλίντον, με δηλώσεις, της καταδίκασε έντονα τη χρήση βίας στη Λιβύη και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. « Καταδικάζουμε απόλυτα, μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, τη βία εις βάρος του λαού της Λιβύης. Ήρθε τώρα η ώρα να δοθεί τέλος, σε αυτή την απαράδεκτη αιματοχυσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κ.Κλίντον.

Όπως συμπλήρωσε στις δηλώσεις της η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, η Λιβυκή κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ελεύθερης έκφρασης και της ελεύθερης διαβούλευσης.

Εκατοντάδες οι νεκροί

Πολλές πόλεις της Λιβύης, ανάμεσά τους η Βεγγάζη, έχουν πέσει στα χέρια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών μετά τις αυτομολήσεις που σημειώθηκαν στους κόλπους του στρατού, ανακοίνωσε χθες η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από την αρχή της εξέγερσης στη Λιβύη σε 300 με 400.

«Πολλές πόλεις έπεσαν, κυρίως στην ανατολική χώρα. Στρατιωτικοί πήραν το μέρος» των εξεγερμένων κατά του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρόεδρος του FIDH Ζουαχάιρ Μπελχάσεν, αναφερόμενη κυρίως στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

Αντίθετα η Σύρτη, πόλη από την οποία κατάγεται ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, δεν είναι στα χέρια των αντικυβερνητικών, όπως επεσήμανε η FIDH, αναιρώντας προηγούμενες πληροφορίες. Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν άλλωστε στο Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσαν ότι η κατάσταση στην πόλη είναι «ήρεμη».

Σύμφωνα με την Μπελχάσεν από τα βίαια επεισόδια που έχουν σημειωθεί κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έχουν χάσει τη ζωή τους «300 με 400» άνθρωποι «πιθανόν πιο κοντά στους 400».

Μία άλλη μη κυβερνητική οργάνωση, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), ανέφερε από τη μεριά της σήμερα το πρωί ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 233.

Οι πληροφορίες της FIDH, που έχει έδρα στο Παρίσι, προέρχονται κυρίως από λιβυκές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες το στρατόπεδο Μπαμπ ελ Αζίζια, όπου ζει ο Καντάφι στην περιφέρεια της Τρίπολη, δέχθηκε επιθέσεις τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Εκτός από την Βεγγάζη η FIDH αναφέρει ότι άλλες πόλεις όπως το Τομπρούκ στα ανατολικά, καθώς και η Μιζουράτα, Χομς, Ταρχούνα, Ζέιτεν, Ζαουΐα, Ζουάρα, που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα, έχουν πέσει στα χέρια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Εκτιμώντας ότι ο Λίβυος ηγέτης προσπαθεί να «δημιουργήσει χάος» εντατικοποιώντας τη βία εναντίον των διαδηλωτών η FIDH «ζητεί την άμεση αναστολή της Λιβύης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Διακιωμάτων» του ΟΗΕ, όπως υπογράμμισε η Ζουάχιρ Μπελχάσεν. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει ώστε ο Καντάφι να «δικαστεί απο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Ένας συνασπισμός λίβυων ισλαμιστών ηγετών έχει εκδόσει μία φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα) με την οποία λένε στους Μουσουλμάνους ότι είναι καθήκον τους να εξεγερθούν εναντίον της ηγεσίας της Λιβύης, ενώ ζητούν και την απελευθέρωση όλων των διαδηλωτών που έχουν φυλακιστεί.

Το Δίκτυο των Ελεύθερων Ουλεμάδων της Λιβύης, όπως αυτοαποκαλείται και στο οποίο παίρνουν μέρος περισσότεροι από 50 μουσουλμάνοι λόγιοι, δηλώνει ότι η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της «έχουν επιδείξει απόλυτη αλαζονική ατιμωρησία και συνεχίζουν, με μεγαλύτερη ένταση, τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας».

«Νέα Λιβύη» ή «εμφύλιος πόλεμος»

Ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε ότι ο λαός της Λιβύης έχει να διαλέξει είτε να οικοδομήσει μία «νέα Λιβύη» είτε να βυθίσει τη χώρα στον «εμφύλιο πόλεμο», την ώρα που οι συγκρούσεις έφθασαν στους δρόμους της Τρίπολης.

«Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε συμφωνούμε σήμερα σε μεταρρυθμίσεις, είτε δεν θα θρηνήσουμε 84 νεκρούς, αλλά χιλιάδες και ποταμοί αίματος θα κυλήσουν σε ολόκληρη τη Λιβύη», δήλωσε ο Σάιφ Αλ-Ισλάμ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ως προς το θέμα των μεταρρυθμίσεων, ανακοίνωσε ότι το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο θα συνέλθει σύντομα για να ψηφίσει νέο ποινικό κώδικα και νέους νόμους που θα δίνουν «προοπτικές ελευθερίας» στον Τύπο και την κοινωνία των πολιτών. Θα αρχίσει επίσης διάλογο για τη θεσμοθέτηση νέου συντάγματος.

«Από την πρώτη στη δεύτερη Τζαμαχιρία...εάν θέλετε να αλλάξουμε σημαία και εθνικό ύμνο, θα το κάνουμε», είπε.

Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ επανέλαβε πολλές φορές τον αριθμό 84 αναφερόμενος στους νεκρούς των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών και δήλωσε ότι τα νούμερα που δίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι «πολύ υπερβολικά».

Πυκνά πυρά ακούστηκαν χθες το βράδυ σε πολλές συνοικίες της Τρίπολης. Συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και υποστηρικτές του καθεστώτος σημειώθηκαν χθες στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ο οποίος ηγείτο της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας του καθεστώτος από το 2007 πριν ανακοινώσει έναν χρόνο αργότερα ότι αποσύρεται, δήλωσε ότι η Λιβύη είναι στόχος ξένης συνωμοσίας και παραδέχθηκε ότι πόλεις όπως η Βεγγάζη και η Αλ-Μπάιντα έχουν γίνει πεδία σφοδρών συγκρούσεων και ότι οι «ταραξίες» έχουν πλέον στην κατοχή τους όπλα του στρατού.

«Τώρα ολόκληρος ο λαός της Λιβύης είναι οπλισμένος. Απευθύνομαι σε εσάς για τελευταία φορά πριν από την προσφυγή στα όπλα», είπε προσθέτοντας ότι η Λιβύη δεν είναι «ούτε Τυνησία, ούτε Αίγυπτος». «Το ηθικό μας είναι υψηλό και ο ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, εδώ στην Τρίπολη, ηγείται της μάχης και τον υποστηρίζουμε, όπως και οι ένοπλες δυνάμεις...δεν θα εγκαταλείψουμε την Τρίπολη και θα πολεμήσουμε μέχρι τελευταίου ανδρός, μέχρι τελευταίας γυναίκας και μέχρι τελευταίας σφαίρας».

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού του διαγγέλματοςότι οι συγκρούσεις έχουν προκληθεί από Λίβυους και ξένους που έχουν ως στόχο την καταστροφή της ενότητας της χώρας και την εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας.

Λίγο νωρίτερα Λίβυος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι «μία ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών» κρατά ομήρους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες στην Αλ-Μπάιντα, απαιτώντας την άρση της πολιορκίας της πόλης αυτή.

Παράλληλα οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη δεκάδων Αράβων που ανήκουν σε «δίκτυο» με αποστολή την αποσταθεροποίηση της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jana.

«Αυτή τη στιγμή τεθωρακισμένα άρματα που κυκλοφορούν στη Βεγγάζη οδηγούνται από πολίτες. Στην Αλ-Μπάιντα οι άνθρωποι έχουν όπλα και πολλές αποθήκες όπλων λεηλατήθηκαν. Έχουμε όπλα, ο στρατός έχει όπλα, οι δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν τη Λιβύη έχουν όπλα», είπε ο γιος του Καντάφι επισημαίνοντας ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου.

«Ο στρατός θα έχει τώρα ουσιαστικό ρόλο για την επιβολή της ασφάλειας διότι διακυβεύεται η ενότητα και η σταθερότητα της Λιβύης», δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Αλ-Μπαγκντάντι Αλ-Μαχμούντι είχε δηλώσει ότι η Λιβύη έχει το δικαίωμα «να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα» για την διαφύλαξη της ενότητας της χώρας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τρίπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Jana.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι διαδηλωτές φαίνεται ότι έχουν κατά μεγάλος μέρος τον έλεγχο στη Βεγγάζη, αφού ανάγκασαν τις αστυνομικές και τις στρατιωτικές δυνάμεις να υποχωρήσουν σε στρατόπεδο. Κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν.

«Η ασφάλεια είναι τώρα στα χέρια του λαού», δήλωσε από τη Βεγγάζη ένας Λίβυος δικηγόρος στο BBC.

Στην Τρίπολη, όπου επεκτάθηκαν τη νύκτα οι συγκρούσεις, χειρουργός του νοσοκομείου al-Jalae δήλωσε ότι, από χθες το απόγευμα, έχουν φθάσει οι σοροί πενήντα ανθρώπων, ενώ μεταφέρθηκαν 200 τραυματίες. «Ένα από τα θύματα υπέκυψε αφού χτυπήθηκε από αντιαρματική ρουκέτα στην κοιλιακή χώρα», είπε ο γιατρός.

Μέλη στρατιωτικής μονάδας γνωστής ως ομάδα «Thunderbolt» μετέφεραν τραυματισμένους συντρόφους τους στο νοσοκομείο, δήλωσε ο χειρουργός. Οι στρατιώτες είπαν ότι προσχώρησαν στους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και ότι πολέμησαν και νίκησαν επίλεκτο στρατιωτικό σώμα φρουρών του Καντάφι. «Τώρα λένε ότι εξουδετέρωσαν την Πραιτοριανή Φρουρά και ότι προσχώρησαν στη λαϊκή εξέγερση», δήλωσε από το ίδιο νοσοκομείο στο Ρόιτερ ένας δικηγόρος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΙ, Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: