Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Μ.Υ.Α:ΑΥΤΟΥΣ ΠΑΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΤΟΔΙΚΕΙΟ!

Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών

Η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών ιδρύθηκε το 1972 με αρχική ονομασία Μ.Π.Χ. (Μονάδα Πολλαπλής Χρησιμότητας) στελεχωμένη, κατά κύριο λόγο από μια μικρή ομάδα Αυτοδυτών (Απόφοιτους του αντίστοιχου σχολείου Π.Ν.).

Κύρια καθήκοντα της ομάδας αυτής ήταν: α) Έρευνα και διάσωση, β) Υποβρύχιες έρευνες και αυτοψίες με συσκευές ατμοσφαιρικού αέρα.

Μετεγκαταστάθηκε το 1980 στη περιοχή του Αγίου Κοσμά Αττικής. Την ίδια χρονική περίοδο τίθεται το ζήτημα της αντιμετώπισης τρομοκρατικών ενεργειών στην θάλασσα, μετά την εκδήλωση περιστατικών στο «Achille Lauro» και «City of Poros», με αποτέλεσμα στις αποστολές της Μονάδας προστίθενται οι ειδικές επιχειρήσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, που απαιτούν την εκπαίδευση στελεχών στο Σχολείο Υποβρύχιων Καταστροφών Πολεμικού Ναυτικού. (Ο.Υ.Κ.).

Το 1995 λαμβάνει την σημερινή της ονομασία (Μ.Υ.Α.) στελεχώνεται αποκλειστικά από Υποβρύχιους Καταστροφείς. Επίσης ολοκληρώνεται το νομικό πλαίσιο που την διέπει έως σήμερα. Με τον ιδρυτικό της Νόμο 3079/2002 (Φ.Ε.Κ. 311 Α’ 2002) όπου οι ειδικές επιχειρήσεις ορίζονται ως κύρια της αποστολή, εκτός από τις καθημερινές καταδυτικές δραστηριότητες, είτε ρουτίνας, είτε υψηλού κινδύνου τα τελευταία 12 χρόνια. Επιπρόσθετα ανατίθενται στη ΜΥΑ επιχειρήσεις όπως θαλάσσιες περιπολίες, φύλαξη θαλασσίων συνόρων, εγκαταστάσεων και ασφάλεια επίσημων εκδηλώσεων.

Η ΜΥΑ επικεντρώθηκε στις επιχειρησιακές απαιτήσεις από συμβάντα που πήρε μέρος αλλά και από μελλοντικές εκτιμήσεις απειλής στην εξειδίκευση των στελεχών της.
ΟΕΕ
OΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ (ΟΕΕ)

Αναλαμβάνει την εκτέλεση επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου σε όλους τους χώρους αρμοδιότητας Λ.Σ. και εξειδικεύεται στην κατάληψη οποιουδήποτε τόπου πλοίου εν πλώ και όχι με διάφορους τρόπους (πλωτά , Ε/Π, κατάδυση). Η συνεργασία της είναι συνεχής με άλλες αντίστοιχές ομάδες (στρατιωτικές - αστυνομικές) ημεδαπής ή αλλοδαπής σε θέματα εκπαίδευσης.

Ο.Ε.Κ.
ΟΜΑΔΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ (Ο.Ε.Κ.)

Ήταν επιβεβλημένη η συγκρότηση της ομάδας αυτής ιδιαίτερα από διάφορα ναυάγια τα προηγούμενα χρόνια: «ΔΥΣΤΟΣ», «ΣΑΜΙΝΑ», «SEA DIAMOND» κ.α. οι άνδρες της ομάδας αυτής έχουν λάβει επιπλέον εκπαίδευση (ναυάγια, χρήση αερίων για τέτοιες καταδύσεις) ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε κρίσιμα περιστατικά.

Ο.Ε.Ε.Μ.
ΟΜΑΔΑ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ (Ο.Ε.Ε.Μ)

Η ομάδα αυτή έχει ως αρμοδιότητες τον εντοπισμό, εξουδετέρωση, καταστροφή και απομάκρυνση εκρηκτικών μηχανισμών από εγκαταστάσεις ξηράς ή ύφαλα πλοίων. Επιπλέον συνεργάζεται σε διάφορα αντικείμενα εκπαίδευσης με την ΟΕΚ.

ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Περιλαμβάνει το υπόλοιπο επιχειρησιακό προσωπικό της ΜΥΑ με καθήκοντα συνεργασίας και υποστήριξης των παραπάνω ομάδων.

Η ΜΥΑ είναι η μοναδική υπηρεσία που παρέχει εκπαίδευση εντός και εκτός Λ.Σ.

Εκπαιδεύει τα στελέχη του Λ.Σ. που συγκροτούν τα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών.

Τα πληρώματά των Π.Α.Θ. (Οπλοτεχνική - Νηοψίες) όταν της ζητείται

Ναυαγοσωστικά και πρώτες βοήθειες στη Φρουρά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Έχει στείλει προσωπικό στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής Κρήτης (ΚΕΝΑΠ - Σούδα) ως εκπαίδευτές.

Ομάδα από Κύπριους αστυνομικούς (Αεροπορική Πτέρυγα Ομάδα Ειδικών Αποστολών), ζήτησε να εκπαιδευτούν σε θέματα πλοίων από προσωπικό της ΜΥΑ. Ακολούθησε επίσκεψη προσωπικού ΜΥΑ στην Κύπρο με σκοπό την εκπαίδευση επιπλέον προσωπικού της Κυπριακής Αστυνομίας.

Έπισης άλλο τμήμα της Κυπριακής Αστυνομίας – Μονάδα Μηχανοκίνητης Αστυνομικής Διευθύνσης ζήτησαν και εκπαιδεύτηκαν στις εγκαταστάσεις της ΜΥΑ σε νηοψίες,

Τόσο η ανάθεση των αποστολών όσο και η εκπαίδευση του προσωπικού δεν γίνεται αυθαίρετα αλλά προβλέπονται τόσο από τον Νόμο που προανάφερα όσο και από τον Κανονισμό της ΜΥΑ. (ΚΕΟΛ 15/04).

Δεν υπάρχουν σχόλια: