Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Το πάρτυ στο Αβέρωφ τώρα..."δικαιώνεται"! Ο ΥΕΘΑ ...αποκαθιστά τον κυβερνήτη του Θωρηκτού!


Το πάρτυ …τώρα δικαιώνεται!
Σχεδόν ένα χρόνο μετά τα όσα απαράδεκτα έγιναν στο κατάστρωμα του ιστορικού Θωρηκτού Αβέρωφ,με τη γαμήλια δεξίωση Πατίτσα-Χρουσαλά, ο “εξαιρετικά ενοχλημένος” και έξαλλος για όσα συνέβησαν υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ,πρότεινε και υπέγραψε απόφαση για διαγραφή δυσμενών στοιχείων από το φάκελο του κυβερνήτη-αρχιπλοιάρχου του Θωρηκτού,ο οποίος είχε επιτρέψει τη μετατροπή του σε νυχτερινό κέντρο!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News:


Με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου 2011 ,η απόφαση -κατόπιν πρότασης του ΥΕΘΑ- “για ανάκληση Προεδρικών Διαταγμάτων και διοικητική αποκατάσταση Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού” είναι σαφέστατη:

•Από το φάκελο του κυβερνήτη του Θωρηκτού Αβέρωφ Ευάγγελου Γαβαλά, “διαγράφονται δυσμενή στοιχεία από τα ατομικά του έγγραφα”.

•Δεν έχει γίνει σαφές αν η απόφαση για διαγραφή των δυσμενών στοιχείων από το φάκελο του κ.Γαβαλά έγινε μετά από δικαστική του δικαίωση,αλλά ακόμη κι έτσι να είναι δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία για την ηγεσία του ΥΕΘΑ. Το μήνυμα που εκπέμπεται προς τα υπόλοιπα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά του ΠΝ ,στο οποίο η τήρηση και διαφύλαξη των παραδόσεων αποτελεί εμμονή,δεν είναι και το καλύτερο.



Ο Ε.Γαβαλάς,είχε αποστρατευτεί παλαιότερα με το βαθμό του πλοιάρχου. Κλήθηκε από την εφεδρεία για να τοποθετηθεί κυβερνήτης στο ΑΒΕΡΩΦ και μετά από τις αποκαλύψεις για τα …ξέφρενα πάρτι που είχαν διοργανωθεί τουλάχιστον δύο φορές από την οικογένεια Πατίτσα-Λαιμού ξαναέβγαλε τη στολή.

Μετά τα γλέντια ,τα κουφέτα και τους σαγηνευτικούς χορούς των πανέμορφων μανεκέν στο κατάστρωμα που είχε περπατήσει ο Κουντουριώτης,ο κυβερνήτης απελύθη ,η οργή περίσσεψε και οι δηλώσεις καταδίκης όποιου είχε εμπλοκή στα πάρτυ έδιναν και έπαιρναν.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ,τότε έκανε λόγο για “προκλητικό γεγονός” και “βαριά προσβολή” στο εθνικό συναίσθημα, προσθέτοντας ότι “είναι επικίνδυνο να βρισκόμαστε αιχμάλωτοι της ισχύος του πλούτου ή της επιπολαιότητας ατόμων της δημοσιότητας”.




Τι ακριβώς είχε γίνει

Ο εφοπλιστής Λέο Πατίτσας είχε παντρευτεί τη Μαριέττα Χρουσαλά, σε ένα γάμο με πολύ χλιδή.Δεν παρέλειψε να ζητήσει το Θωρηκτό Αβέρωφ για μια εκδήλωση που εντασσόταν στο θεσμό "Ποσειδώνια 2010”.Κάτι που είχε κάνει και το 2008 ,χωρίς όμως τότε το ξέφρενο πάρτυ να πάρει δημοσιότητα.
Ο χώρος ήταν στολισμένος με ανθοστήλες και γλάστρες ενώ είχε στηθεί μπουφές στον οποίο υπήρχαν κουφέτα. Οι φωτογραφίες από το γλέντι που έγινε στο κατάστρωμα του ιστορικού πλοίου έδειχναν ότι το κέφι είχε ξεπεράσει τα όρια που επέβαλε ο χώρος. Είναι βέβαιο ότι οι νεαρές αιθέριες υπάρξεις που είχαν προσκληθεί προφανώς για να ομορφύνουν το χώρο δεν είχαν ιδέα για το τι σημαίνει αυτό το πλοίο για την Ελλάδα και την ιστορία της. Ωστόσο αυτοί που τις είχαν καλέσει θα έπρεπε να γνωρίζουν.

Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ
Υπενθυμίζεται οτι το θωρηκτό Αβέρωφ είναι το ιστορικότερο και ενδοξότερο πλοίο της νεότερης Ελλάδας καθώς άλλαξε τις ισορροπίες στο Αιγαίο.
Με κυβερνήτη τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη ηγήθηκε των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13.Το περιεχόμενο του σήματος που είχε στείλει ο Ναύαρχος Κουντουριώτης συγκινεί ακόμη και σήμερα:
«Με την δύναμιν του Θεού, τας ευχάς του Βασιλέως μας και εν ονόματι του δικαίου, πλέω μεθ’ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης, εναντίον των εχθρών του Γένους»
3 Δεκεμβρίου 1912, Ναυάρχος Π. Κουντουριώτης, Αρχηγός Στόλου”.


Οι νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου κατά του τουρκικού στόλου διέλυσαν τις προσδοκίες του Σουλτάνου για τον έλεγχο του Αιγαίου.
Τον Οκτώβριο του 1918 το “Αβέρωφ” ύψωσε την ελληνική σημαία στην Κωνσταντινούπολη, ενω συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία, μεταφέροντας στρατεύματα και παραλαμβάνοντας τους πρόσφυγες μετά την Καταστροφή. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το “Αβέρωφ” συμμετείχε σε νηοπομπές στον Ινδικό Ωκεανό.
Το 1951 το Αβέρωφ παροπλίσθηκε και απο το 1984 είναι πλωτό μουσείο τιμώντας με την παρουσία του το Ελληνικό Ναυτικό και την ναυτική κληρονομιά της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: