Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

70 λαθρομετανάστες ζουν μέσα στο Πολυτεχνείο!

70 λαθρομετανάστες ζουν μέσα στο Πολυτεχνείο!



Δείτε λεπτομέρειες εικόνας]" class="lightbox-processed" style="padding-top: 0px; padding-right: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 0px; margin-left: 0px; color: rgb(0, 90, 140); text-decoration: underline; ">Λαθρομετανάστες στο Πολυτεχνείο

ΤΗΝ ΩΡΑ ΟΠΟΥ όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε στους τηλεοπτικούς της δέκτες την επιχείρηση μετακίνησης των 250 λαθρομεταναστών της Νομικής στο Μέγαρο «Υπατία», στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, περίπου 70 λαθρομετανάστες από την Παλαιστίνη έχουν μετατρέψει ένα υπόγειο του ιδρύματος σε σπίτι.

Στο κτίριο «Γκίνη», κάτω από τις αίθουσες όπου πραγματοποιούνται οι εξεταστικές των φοιτητών, είναι πλέον κοινό μυστικό στους κύκλους του Πολυτεχνείου ότι εδώ και δύο ολόκληρους μήνες φιλοξενούνται λαθρομετανάστες, και μάλιστα πολύ πριν γίνει γνωστή η υπόθεση των λαθρομεταναστών που έκαναν κατάληψη στη Νομική. Στην αρχή ήταν ένα απλό μυστικό. Τόσο για τους φοιτητές όσο και για την Πρυτανεία. Οταν η κατάσταση στη Νομική πήρε διαστάσεις, κανείς από το Πολυτεχνείο δεν τολμούσε να πει, ακόμη και στα πιο κοντινά του πρόσωπα, ότι κάποιοι θεώρησαν σωστό να παραχωρήσουν έναν υπόγειο χώρο σε λαθρομετανάστες, οι οποίοι πλέον ζουν υπό την προστασία τους, και να τους παρέχουν ουσιαστικά στέγη. «Εδώ τουλάχιστον δεν μπορούν να μας πειράξουν», λένε οι Παλαιστίνιοι στο «ΘΕΜΑ», ενώ αρνούνται να αποκαλύψουν ποιοι ήταν εκείνοι που τους πρότειναν να εγκατασταθούν στο κτίριο... «Μας βοηθάνε όσο μπορούν και μας προστατεύουν»...

Ο χώρος του υπογείου του κτιρίου «Γκίνη», τον οποίο έχουν «καταλάβει» οι 70 λαθρομετανάστες, θυμίζει καταφύγιο πολέμου. Μέσα σε μόλις 60 τ.μ., στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, έχουν προσπαθήσει να διαμορφώσουν τον χώρο ώστε να είναι τουλάχιστον ευπρεπής για την προσωρινή (;) τους διαβίωση.

Με ένα πανί σε ρόλο παραβάν, έχουν διαχωρίσει τον χώρο που κοιμούνται από τον χώρο που κάθονται και πίνουν καφέ.

Σε μια γωνία έχουν δημιουργήσει μια αυτοσχέδια κουζίνα, η οποία είναι εξοπλισμένη με ψυγείο. Πίσω από το πανί, η εικόνα μοιάζει τουλάχιστον θλιβερή. Στο πάτωμα στρωμένες κουβέρτες, αυτοσχέδια κρεβάτια για 70 άτομα, ενώ τριγύρω στοιβαγμένα τα υπάρχοντά τους. Κουβάδες διάσπαρτοι στον χώρο, οι οποίοι γεμίζουν με νερό από την υγρασία που στάζει από το ταβάνι, ενώ η ατμόσφαιρα είναι τουλάχιστον αποπνικτική, αφού παράθυρο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα...

Τα καλώδια του ρεύματος έχουν μετατραπεί σε σκοινί όπου κρεμάνε την μπουγάδα τους ενώ οι διαβρωμένοι από την υγρασία τοίχοι έχουν καλυφθεί με σημαίες της Παλαιστίνης και αφίσες για επικείμενες διαδηλώσεις των επόμενων μηνών.

Περίπου πέντε μέτρα από εκεί, μια πόρτα οδηγεί στις τουαλέτες. Η εικόνα θλιβερή και εκεί. Προφανώς εκείνοι που παραχώρησαν τον χώρο στους λαθρομετανάστες δεν σκέφτηκαν πως μόλις δύο τουαλέτες για 70 άτομα όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά αποτελούν και εστία μικροβίων και ασθενειών.

Οι ίδιοι οι λαθρομετανάστες προσπαθούν όσο μπορούν να διατηρούν τον χώρο καθαρό, ωστόσο δεν τα καταφέρνουν πάντα. Εξάλλου η δυσοσμία που αναδύεται από τον συγκεκριμένο χώρο ήταν εκείνη που αρχικά μας αποκάλυψε το καταφύγιό τους…

Παρ’ όλα αυτά, κανείς από τους ανθρώπους του Πολυτεχνείου δεν φαίνεται να ανησυχεί. Μόνο τους μέλημα είναι να διατηρήσουν καλά κρυμμένο το μυστικό αφού πλέον, μετά την έκταση που πήραν τα γεγονότα στη Νομική, τα περιθώριά τους στενεύουν απειλητικά.

Η αυθαίρετη μετατροπή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε ελεεινούς «ξενώνες» και σε χώρους υποδοχής λαθρομεταναστών που διαβιούν σε απάνθρωπες συνθήκες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη δημόσια υγεία, σίγουρα είναι ένα ζήτημα για το οποίο κάποιοι οφείλουν να λογοδοτήσουν.

Κυρίως όταν επιχειρούν, έστω και αποτυχημένα, να το συγκαλύψουν δεδομένων των αντιδράσεων που θα προκληθούν όπως και έδειξε το «παράδειγμα» της Νομικής.

Και αφού διαδραματίστηκε το θέατρο του παραλόγου με μια ανοργάνωτη Πολιτεία να ψάχνεται από υπηρεσία σε υπηρεσία για να βρει τον αρμόδιο για τη μετακίνηση και τον χώρο στέγασης των λαθρομεταναστών, σίγουρα οι ιθύνοντες του Πολυτεχνείου δεν μπορούν να ελπίζουν σε μια σανίδα σωτηρίας.

Διότι ο εκάστοτε «Ρουτζούνης» που θα προθυμοποιηθεί από φιλοτιμία να φιλοξενήσει στον ιδιωτικό του χώρο τους λαθρομετανάστες δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα.

Οσο το μπαλάκι των ευθυνών πηγαινοέρχεται, η κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία πέφτει στο κενό, ενώ η Πολιτεία βολεύεται, επαναπαύεται και στο τέλος σφυρίζει αδιάφορα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα, Κυριακή 13/2/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: