Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και Μεταναστών κατέθεσε την 1.4.2010 μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των μελών του αγήματος της Μ.Υ.Κ

6 απρ 2010

Δελτίο Τύπου της Ομάδας Δικηγόρων για συνθήματα κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010 από άγημα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος (ΟΥΚ)


Δελτίο Τύπου
ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και Μεταναστών κατέθεσε την 1.4.2010 μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των μελών του αγήματος της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, που συμμετείχε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010 στην Αθήνα και κατά παντός άλλου υπευθύνου.

Το εν λόγω άγημα, μετά την αποχώρησή του από την εξέδρα των επισήμων στην πλατεία Συντάγματος, κατευθύνθηκε στις οδούς Πανεπιστημίου και Αγ. Κων/νου στην Αθήνα σε συγκροτημένο σχηματισμό και με βηματισμό παρέλασης, κραυγάζοντας ρατσιστικά και μισαλλόδοξα συνθήματα σε βάρος άλλων γειτονικών στη χώρα μας εθνοτήτων.


Στην ενέργειά μας αυτή αναγκαστήκαμε να προβούμε ελλείψει αρμόδιας θεσμικής παρέμβασης, παρά τις προβλέψεις του ν. 927/1979, ο οποίος απαγορεύει τη δημόσια έκφραση ρατσιστικών ιδεών και προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη αυτών.


Θεωρούμε απαράδεκτο, μέλη ειδικών σωμάτων των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας, που λαμβάνουν μάλιστα ειδική εκπαίδευση και έχουν αρμοδιότητα μεταξύ άλλων και τη φύλαξη των συνόρων και κατά συνέπεια και την υποδοχή των προσφύγων, να διακατέχονται από τέτοιες αντιλήψεις και μάλιστα να τις εκφράζουν δημόσια στο πλαίσιο ιδίως μιας δημόσιας εμφάνισής τους ως σώματος κατά τη διάρκεια μιας εθνικής επετειακής εκδήλωσης.


Τέτοιες συμπεριφορές ενισχύουν τις καταγγελίες που έχουν λάβει χώρα σε βάρος μελών του Λιμενικού Σώματος για κακομεταχείριση ακόμη και βασανισμούς προσφύγων κατά την είσοδό τους από τα θαλάσσια σύνορα (βλ. έκθεσή της Ομάδας μας το 2007 «Η αλήθεια μπορεί να είναι πικρή αλλά πρέπει να ειπωθεί – Η κατάσταση των προσφύγων στο Αιγαίο και οι πρακτικές του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος»)


Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την έξαρση του ρατσιστικού λόγου και των περιστατικών βίας σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, ιδίως όταν οι πράξεις αυτές προέρχονται από θεσμικούς φορείς οι οποίοι ως εκ της ιδιότητάς των έρχονται σε άμεση επαφή με άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων.


Ζητούμε την εφαρμογή του ν. 927/1979, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει παραμείνει ανενεργός, προς το σκοπό περιορισμού φαινομένων ρατσιστικού λόγου και βίας.


Αθήνα, 6 Απριλίου 2010
Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: