Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Δ.Υ.Κ:ΟΙ "ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ" ΠΟΥ "ΒΡΙΖΟΥΝ" ΤΑ ΑΛΒΑΝΑ,ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Πυρομαχικά: Εντοπισμός, Εξουδετέρωση, Καταστροφή

Σύμφωνα με το ΝΔ 1033/71 και την ΠαΔ 2-11/2011/ΓΕΣ προβλέπονται οι ακόλουθες διαδικασίες ανάλογα με τον τύπο των πυρομαχικών:

α. Επιφανειακά Πυρομαχικά – Εκρηκτικοί Μηχανισμοί

Επεμβαίνει άμεσα Πυροτεχνουργός από τον τοπικό Σχηματισμό, προκειμένου να προβεί στην εξουδετέρωση – καταστροφή του, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον ενδιαφερόμενο.

β. Πυρομαχικά – Εκρηκτικοί Μηχανισμοί Κάτω από την Επιφάνεια του Εδάφους

Απαιτείται η επέμβαση του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) για τον εντοπισμό τους και στη συνέχεια η εξουδετέρωση – καταστροφή τους από τον Πυροτεχνουργό του τοπικού Σχηματισμού.

γ. Ύποπτοι Χώροι (Υ/Χ) – Παλαιά Ναρκοπέδια (Ν/Π)

Η εκτέλεση εργασιών έρευνας – εκκαθάρισης Υ/Χ – παλαιών Ν/Π και στη συνέχεια η απόδοσή τους σε ελεύθερη χρήση και κυκλοφορία, γίνεται από τη Στρατιωτική Υπηρεσία, με την προϋπόθεση ότι οι υπόψη εργασίες έχουν απαραιτήτως εκτελεσθεί από το ΤΕΝΞ.

Το ΓΕΣ/ΔΕΠΙΧ είναι ο αρμόδιος φορέας σύνταξης του ετήσιου προγραμματισμού εργασιών του ΤΕΝΞ. Οι εργασίες υπέρ τρίτων οι οποίες έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό εκτελούνται χωρίς καμία επιβάρυνση για τον ενδιαφερόμενο.

Στην περίπτωση όμως κατά την οποία κάποιος φορέας, οργανισμός ή ιδιώτης ζητήσει την άμεση διάθεση ΟΝ/ΤΕΝΞ για τον εντοπισμό μη επιφανειακού βλήματος ή για την εκτέλεση εργασιών έρευνας – εκκαθάρισης ενός Υ/Χ ή παλαιού Ν/Π, οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στον παραπάνω ετήσιο προγραμματισμό, τότε επιβαρύνεται με την καταβολή ποσού ως αντιστάθμισμα για:

α. Αποζημίωση και έξοδα κινήσεως, διαμονής – σίτισης του προσωπικού

β. Συντήρηση των υλικών και μέσων.

Τέλος, σημειώνεται ότι η παραπάνω οικονομική επιβάρυνση υπολογίζεται σύμφωνα με το Παράρτημα «Ε» της ΠαΔ 8-15/1991/ΓΕΣ το οποίο δεν έχει τροποποιηθεί από το 1991. Τυχόν έκτακτες και επείγουσες λόγω ασφαλείας του τοπικού πληθυσμού περιπτώσεις, αντιμετωπίζονται άμεσα.

ΓΕΝ

Η Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Π.Ν. έχει ως έργο την έρευνα – εντοπισμό – καταστροφή αυτοσχέδιων ή / και τυποποιημένων πυρομαχικών στην Ελληνική θαλάσσια επικράτεια. Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η καταστροφή των ανωτέρω πυρομαχικών στο σημείο εντοπισμού (πχ. εγγύτητα σε αρχαιολογικούς χώρους), παραδίδονται στο Στρατό Ξηράς για τις περαιτέρω ενέργειες (καταστροφή σε ασφαλή περιοχή με ελεγχόμενη έκρηξη). Αντίστοιχα έργα έχουν αναληφθεί από το Π.Ν. κατά καιρούς και στη θαλάσσια περιοχής της Κρήτης. Για την εκτέλεση των παραπάνω έργων το κόστος επιβαρύνει αποκλειστικά το Π.Ν..

Αυτά απάντησε το ΥΠΕΘΑ στην ερώτηση του Βουλευτή Μιχάλη Κριτσωτάκη που ακολουθεί

Ερώτηση 13298/17-03-2011 της Βουλής των Ελλήνων

Σε πολλές περιοχές της Κρήτης οι κάτοικοι «πέφτουν πάνω» σε παρατημένο πολεμικό υλικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών, εκσκαφών, ψαρέματος ακόμη και εκτέλεσης εργασιών δημοσιών έργων.

Περιοχές όπως της Βιάννου, των Αχαρνών, του Ρεθύμνου και των Χανίων αλλά και το λιμάνι του Ηρακλείου βρίθουν από πυρομαχικά, που υπάρχουν διάσπαρτα σε χωράφια, ελαιώνες κλπ και που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους πολίτες, αφού δεν εκλείπει ο κίνδυνος να εκραγούν.

Χαρακτηριστικό το πρόσφατο (14/3) περιστατικά στην περιφέρεια του Δήμου Αχαρνών-Αστερουσίων, όπου εξερράγη οβίδα στη διάρκειά αγροτικών εργασιών ανοίγοντας κρατήρα βάθους τεσσάρων μέτρων (ευτυχώς οι άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί)! Την επόμενη ημέρα εντοπίστηκε βλήμα σε θαλάσσια περιοχή του Ρεθύμνου σε απόσταση 5 μέτρων από την ακτή. Ενώ παρόμοια περιστατικά έχουν αναφερθεί κατά καιρούς σε διάφορα σημεία του νησιού καθώς και στις γύρω θαλάσσιες περιοχές.

Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλουν ιδιώτες που είχαν ζητήσει κατά το παρελθόν τη συνδρομή πυροτεχνουργών του στρατού: «η αμοιβή του στρατού είναι εξαιρετικά υψηλή».

Έπειτα από τα παραπάνω και με δεδομένο τον κίνδυνο ακόμα και θανατηφόρων ατυχημάτων,

Eρωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Υπάρχει πρόγραμμα για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων που να μπορεί να εφαρμοστεί και στην Κρήτη; Αν όχι σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να προστατεύσετε τους πολίτες από τον κίνδυνο των εγκαταλελειμμένων πυρομαχικών;

2. Αληθεύουν οι καταγγελίες για την ανάγκη πληρωμής πυροτεχνουργών του στρατού από τους πολίτες προκειμένου να παρέμβουν σε περιπτώσεις εντοπισμού τέτοιου υλικού και μάλιστα με πολύ υψηλό αντίτιμο; Αν ναι, θα αναθεωρήσετε αυτές τις διατάξεις;

http://www.ekeo.gr/?p=13209#more-13209

------------------------------------------------------------------

ΣΧΟΛΙΟ HELLENIC FLAME:ΟΙ "ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ" ΠΟΥ "ΒΡΙΖΟΥΝ" ΤΑ ΑΛΒΑΝΑ,ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!ΕΤΣΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ,Κου ΠΑΓΚΑΛΟΥ...ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΑΕΡΑΣ!!!...


Δεν υπάρχουν σχόλια: