Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ξεκίνησε η κατεδάφιση του αγάλματος της Ανθρωπότητας στην τουρκική πόλη Κάρς


Ξεκίνησε η κατεδάφιση του τεράστιου τουρκικού αγάλματος, αφιερωμένου στην συμφιλίωση με την Αρμενία, το οποίο ονομάζεται Άγαλμα της Ανθρωπότητας, λίγους μήνες αφότου ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην περιοχή το είχε χαρακτηρίσει ως «έκτρωμα».

Το άγαλμα ύψους 30 μέτρων απεικόνιζε δύο μορφές η μία απέναντι από την άλλη. Κατασκευάστηκε σε ένα βουνό κοντά στην τουρκική πόλη Καρς, στα σύνορα με την Αρμενία, και συμβόλιζε το τέλος των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο χωρών. Παρά τις προσπάθειες των καλλιτεχνών να σώσουν το έργο, η κατεδάφιση θα προχωρήσει και θα χρειαστούν δέκα ημέρες.

Το έργο αποτελεί δημιουργία του γνωστού Τούρκου καλλιτέχνη, Μεχμέτ Ακσόι ο οποίος με δήλωσε ότι “Λυπάμαι πραγματικά, λυπάμαι εκ μέρους της Τουρκίας” εκφράζοντας με λίγα λόγια αυτό που πιστεύουν χιλιάδες πνευματικοί άνθρωποι της γειτονικής χώρας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Ο διακεκριμένος Τούρκος ζωγράφος Μπεντρί Μπαϊκάμ δέχτηκε σήμερα 18/04/2011

επίθεση από έναν οπλισμένο με μαχαίρι άνδρα, καθώς αποχωρούσε από εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.

Ο 53χρονος καλλιτέχνης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης.

Είχε παρευρεθεί σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας για την κατεδάφιση ενός γλυπτού που βρίσκεται στην πόλη Καρς, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία και συμβολίζει τη συμφιλίωση ανάμεσα στον τουρκικό και αρμένικο λαό.

Το γλυπτό αυτό με όνομα «Μνημείο για την ανθρωπότητα», που έχει φιλοτεχνηθεί από το γλύπτη Μεχμέτ Ακσόι, έγινε θέμα πολιτικής διαμάχης όταν ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το Καρς τους προηγούμενους μήνες.

Ο Ερντογάν τότε είχε αποκαλέσει το γλυπτό «τερατούργημα» και είχε προτρέψει το δημοτικό συμβούλιο του Καρς να ψηφίσει υπέρ της αποκαθήλωσής του.

Η κατεδάφιση του γλυπτού ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο και σε αυτήν αντιτίθενται καλλιτέχνες και ομάδες της κοινωνίας πολιτών, που υποστηρίζουν ότι ο εθνικισμός, και όχι η αισθητική, είναι αυτό που βρίσκεται πίσω από την απόφαση της αποκαθήλωσης.

Ο Μπεντρί Μπαϊκάμ έχει δηλώσει έντονα την αντίθεσή του: «Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε μια καλλιτεχνική σφαγή», είπε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό NTV για τη σημερινή εκδήλωση.

Η ομάδα των καλλιτεχνών είχε ανακοινώσει ότι σχεδίαζε να οργανώσει πορεία για το «Μνημείο για την Ανθρωπότητα» στις 23 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: