Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Έκαναν «γαργάρα»... την καταδίκη για την άρση ασυλίας

Την μορφή πολιτικού σκανδάλου αποκτά ο διευρυμένος τρόπος εφαρμογής της βουλευτικής ασυλίας στην Ελλάδα. Η νέα, δεύτερη μετά το 2006, καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανοίγει, το δρόμο για σημαντικές αλλαγές στο τωρινό καθεστώς, το οποίο παρέχει «κοινοβουλευτική κάλυψη και ασυλία» σε όλους τους εγκαλούμενους βουλευτές, ανεξάρτητα από την κατηγορία η οποία τους βαραίνει.

Έκαναν «γαργάρα»... την καταδίκη για την άρση ασυλίας

Για όσους θυμούνται η χώρα μας έχει καταδικαστεί ήδη από το 2006, στην υπόθεση Τσαλκιτζή, επειδή η Βουλή αρνήθηκε παράνομα να άρει την ασυλία βουλευτή, για διαφορά που δημιουργήθηκε όταν εκείνος ήταν ακόμη δήμαρχος. Η νέα όμως απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, εκθέτει το ελληνικό πολιτικό σύστημα και αφορά μια ποινική πτυχή της αστικής διαφοράς, οικογενειακού χαρακτήρα, μεταξύ του Πολ. Συγγελίδη και της πρώην συζύγου του βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μιλένας Αποστολάκη.

Η υπόθεση Συγγελίδη και η ασυλία της Μιλένας

Η πιο πρόσφατη περίπτωση, είναι αυτή στην διαμάχη του κ. Συγγελίδη με τη Μιλένα Αποστολάκη. Ο κ. Συγγελίδης, μετά τη διάλυση του γάμου του το 2004 με την κ. Αποστολάκη, εγκαλούσε ποινικά την πρώην σύζυγό του για παραβίαση των όρων επικοινωνίας του με το παιδί τους, όπως είχαν καθοριστεί με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η καθαρά συντεχνιακή απόφαση των Ελλήνων Βουλευτών να αρνηθούν να
αφαιρέσουν τη βουλευτική ασυλία της Μιλένας Αποστολάκη, στην προσπάθεια τους να την προστατεύσουν από μια μήνυση που κατέθεσε εναντίον της ο πρώην σύζυγός της καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η Ελληνική Βουλή, πρέπει να πληρώσει πρόστιμο… 12.000 ευρώ στον κ. Συγγελίδη και 7.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα! Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, όχι μόνον γιατί αποκαλύπτει περίτρανα τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίον σκέπτονται και συμπεριφέρονται οι Έλληνες Βουλευτές, αλλά επιβεβαιώνει την κατάχρηση της Βουλευτικής Ασυλίας και σε θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με τις Πολιτικές τους Ενέργειες, και κατ' επέκταση επισφραγίζουν τις κατηγορίες περί διαφθοράς!

Οι Έλληνες Βουλευτές αρνήθηκαν να αφαιρέσουν τη Βουλευτική Ασυλία από
την Μιλένα Αποστολάκη, προκειμένου να δικαστεί γιατί αθέτησε τη συμφωνία να βλέπει ο πρώην σύζυγός της τα παιδιά του μετά από το χωρισμό τους, με αποτέλεσμα ο πετυχημένος επιχειρηματίας, να στραφεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και να δικαιωθεί!

Οι ευρώ-δικαστές με πλειοψηφία 6 προς 1 (μειοψήφησε ο Έλληνας δικαστής Σπ. Φλογαΐτης, υποστηρίζοντας ότι η προσφυγή Συγγελίδη έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη) έκριναν ότι η απόρριψη του αιτήματος άρσης ασυλίας παραβιάζει το δικαίωμά του να έχει πρόσβαση στα ελληνικά δικαστήρια (άρθρο 6 παράγραφος 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Όπως είναι φυσικό, το Ευρωδικαστήριο δεν είδε καμιά σύνδεση μεταξύ της επίδικης συμπεριφοράς της κ. Αποστολάκη και των βουλευτικών της καθηκόντων. Παράλληλα θεωρεί στοιχείο άνισης μεταχείρισης το γεγονός ότι, ενώ ο κ. Συγγελίδης εμποδίζεται να κινηθεί ποινικά εναντίον της βουλευτού, πρώην συζύγου, εκείνη διατηρεί το δικαίωμα αυτό!

Η λογική του Ευρωδικαστηρίου

Οι αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου συνδέουν ευθέως τη βουλευτική ασυλία με την άσκηση των καθηκόντων κάποιου στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών αρμοδιοτήτων του. Το σκεπτικό είναι ότι έτσι προστατεύεται η ελευθερία έκφρασης των βουλευτών και κατοχυρώνεται η ανεξαρτησία της πολιτικής δράσης τους. Οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα δεν υπάγεται σε αυτό το πλαίσιο προστασίας και πρέπει αυτόματα να γίνεται άρση της ασυλίας των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.

Πάγια τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων όμως είναι να μην κάνουν τίποτα, για να συμμορφωθούν με τις καταδικαστικές αποφάσεις και την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Για ακόμη μια φορά η υπακοή στις επιταγές της Ευρώπης πρέπει να γίνεται όπου μας συμφέρει. Τα δύο κόμματα εξουσίας τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζουν μέχρι σήμερα την ίδια πρακτική. Ποια είναι αυτή; Να απορρίπτουν το σύνολο σχεδόν των αιτημάτων άρσης της ασυλίας βουλευτών.

Εν κατακλείδι με βάσει την τελευταία αυτή καταδίκη, θα πρέπει «όλοι μας» να πληρώσουμε το ποσό της συνολικής αποζημίωσης των 19.000 ευρώ που επιδικάστηκαν στον κ. Συγγελίδη, άρα θα πρέπει να πληρώσουμε μια ενδοοικογενειακή διαμάχη.

Πολλά μπράβο και συγχαρητήρια στους Έλληνες Βουλευτές!!!

newsday

Δεν υπάρχουν σχόλια: