Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ για πυρηνικά – «Λέξη» για Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια


ImageΣυγκέντρωση πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας παράλληλα όλους τους πολίτες και να δώσουν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση στις 18:00 στα Προπύλαια ενάντια των πυρηνικών.

«Ο αγώνας κατά των πυρηνικών είναι αγώνας για τη ζωή μας» λεει στην μακροσκελή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως απαιτεί από την κυβέρνηση:

"- να δηλώσει επισήμως, σαφώς και κατηγορηματικά ότι η χώρα μας δεν ενδιαφέρεται σε καμία περίπτωση για τέτοιου είδους ενεργειακές λύσεις και να πάρει όλες τις δυνατές πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες ώστε να αποτρέψει την υλοποίηση παρόμοιων σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή".

"- να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να σταματήσουν οι εγκαταστάσεις νέων πυρηνικών εργοστασίων στα κράτη- μέλη της και να σταματήσει η επιμήκυνση του χρόνου ζωής όσων ήδη λειτουργούν (κίνηση με στόχο τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία την οποία έχει ήδη εξαγγείλει η γερμανική κυβέρνηση και αναμένεται να ακολουθήσει η γαλλική και βρετανική)".

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται:

«Ακόμη περισσότερο όταν στη δική μας γειτονιά, αυτή των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, με την ιδιαίτερη γεωπολιτική αστάθεια, τα αλλεπάλληλα κρούσματα πολεμικών αναφλέξεων, βίας, πολιτικής διαφθοράς και αδιαφάνειας αλλά και την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα σχεδιάζεται η ανέγερση πληθώρας πυρηνικών εργοστασίων, με το σαθρό επιχείρημα τις ενεργειακής αυτάρκειας !»

Έτσι και ενώ αναφέρεται η αντίθεση στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στη γειτονιά μας και κατονομάζονται Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία –και δικαίως- για τα σχέδιά τους γύρω από τα πυρηνικά εργοστάσια, «ξεχνιούνται» –δυστυχώς- να αναφερθούν Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία.

Φαίνεται συνεπώς πως για τους συντάκτες της ανακοίνωσης το γεγονός πως η Τουρκία πρόκειται να κατασκευάσει τρία πυρηνικά εργοστάσια μέχρι το 2023, το ένα στη Ρεδεστό 95 χλμ. από τον Έβρο, το δεύτερο στη Σινώπη στη Μαύρη θάλασσα και το τρίτο στο Ακουγιού στη Μεσόγειο, -το τελευταίο 25 χλμ. από ένα κύριο ρήγμα- λίγη σημασία έχουν. Το ίδιο ήσσονος σημασίας φαίνεται πως είναι οι συνομιλίες της Αλβανίας με Ιταλική εταιρεία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού όπως και των Σκοπίων αντίστοιχα με Καναδική εταιρεία.

Μεγαλύτερης σημασίας είναι, και σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, να σταματήσουν οι «οι εγκαταστάσεις νέων πυρηνικών εργοστασίων στα κράτη- μέλη της ΕΕ», όπου εκεί κατονομάζονται Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία παρά στην Τουρκία δηλαδή δίπλα μας.

Αν και η συγκέντρωση ορθώς γίνεται εντούτοις δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ερωτηματικά η παράλειψητων τριών αυτών χωρών, και ιδιαίτερα της Τουρκίας από τον «χάρτη» των απειλών καθώς είναι αυτή που πρόκειται να διαταράξει την περιβαλλοντολογική ισορροπία στην περιοχή, αφού με ξιπασμό και αλαζονεία ανακοίνωσε εχθές πως ότι έγινε στην Φουκουσίμα δεν την αφορά προχωρώντας αδιατάραχτη στην κατασκευή των πυρηνικών της εργοστασίων.

Ολόληρη την ανακοινωση του ΣΥΡΙΖΑ μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: