Κόντρα στη Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλητικές καταπατήσεις με τη δημοσίευση χαρτών, χωρίς αποτελεσματική απάντηση από την Αθήνα. Ποια συμφέροντα συγκρούονται στη ΝΑ Μεσόγειο.
Με αργά, σταθερά και μεθοδικά βήματα, η Τουρκία κλιμακώνει τις κινήσεις αμφισβήτησης όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το παιχνίδι για την εξασφάλιση των υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί ή εικάζεται ότι υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας Turkiye Petrolleri Α.Ο (ΤΡΑΟ) πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι παραχωρεί για έρευνα «πετρελαιοπιθανά οικόπεδα», τα οποία δεν βρίσκονται πλέον μέσα στον κόλπο της Αττάλειας, αλλά σε περιοχές μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου, και κάλεσε διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Οι περιοχές αυτές τοποθετούνται εντός της κυπριακής και ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), εφόσον η Αθήνα επέλεγε να την ανακηρύξει, και αποτελούν μια ευθεία αμφισβήτηση αυτού του δικαιώματος.
Της κίνησης αυτής έχει προηγηθεί ο ισχυρισμός της Αγκυρας ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στη Μεσόγειο, και επιπρόσθετα δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες τουρκική κορβέτα εμπόδισε ιταλικό σκάφος (ναυλωμένο από το Ισραήλ) να διεξαγάγει έρευνες για την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, με την αιτιολογία ότι αυτό βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και απείλησε πως, εάν δεν αποχωρήσει, θα δεχτεί πυρά. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα το Τελ Αβίβ κυκλοφόρησε χάρτη με την πιθανή πορεία του αγωγού που θα μεταφέρει μέσω Ελλάδας φυσικό αέριο στην Ευρώπη και με τον οποίο αναγνωρίζεται εμμέσως η ελληνική ΑΟΖ.
Αντίθετα, στους χάρτες που κυκλοφορεί η Τουρκία εμφανίζει την Κύπρο να αποτελείται από δύο κράτη, διεκδικώντας έτσι μερίδιο από την ΑΟΖ των κατεχομένων.
Η όλη τακτική της Αγκυρας για τις ΑΟΖ αντίκειται στη Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία χρησιμοποιεί αλά καρτ, αφού στη Μαύρη Θάλασσα έχει εδώ και χρόνια προχωρήσει στην οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την τότε Σοβιετική Ενωση, ενώ αρνείται να κάνει το ίδιο με την Ελλάδα για Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Στην τελευταία έκθεση προόδου της Ε.Ε. μάλιστα, η Σύμβαση αυτή χαρακτηρίζεται κοινοτικό κεκτημένο και η Τουρκία καλείται να την υπογράψει αμέσως.
Στο πεδίο των ερευνών, τώρα, ήδη από το 2008 ο έγκυρος διεθνής οίκος Information Handling Services-IHS ενημέρωνε τις πετρελαϊκές εταιρείες με τη δημοσίευση χάρτη, όπου η Αγκυρα φαινόταν να παραχωρεί για δέκα χρόνια στην κρατική ΤΡΑΟ τέσσερις περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου. Παραχωρούσαν επίσης μια μεγάλη ερευνητική περιοχή, που εκτεινόταν από το Καστελόριζο μέχρι νότια της Κρήτης. Το 80% αυτής της περιοχής βρισκόταν μέσα στα όρια της περιφέρειας που θα μπορούσε να αποτελεί την ελληνική ΑΟΖ.
Τον Ιανουάριο του 2009 ο IHS δημοσιοποιούσε άλλο χάρτη, ο οποίος περιείχε μεν τις τέσσερις περιοχές βόρεια της Κύπρου, αλλά η μία που αφορούσε την Ελλάδα δεν παρέπεμπε σε τόσο προκλητική καταπάτηση. Παρ' όλα αυτά, το 50% υπερκάλυπτε την ελληνική ΑΟΖ. Επισήμως, η ελληνική πλευρά, αν και είχε ενημερωθεί από τα μέσα του 2008 για τις τουρκικές επιδιώξεις ουδέποτε αντέδρασε αποτελεσματικά.
Οι επιχειρηματικές βλέψεις της ΤΡΑΟ δεν είναι καινούριες καθώς πρόκειται για κρατικών συμφερόντων οργανισμό, που λειτουργεί σαν το... μακρύ χέρι της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή στα πρότυπα της Ziraat Bankasi. Αλλωστε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχει έμμεσα το τουρκικό Ταμείο Στρατού, ενώ στα κεντρικά γραφεία (στην Αγκυρα) δεσπόζουν οι φωτογραφίες του Κεμάλ.
Η αποστολή πριν από διόμισι χρόνια (Νοέμβριος του 2008) του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους «Malene Ostervold» για πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου καθώς και η πρόσφατη αποστολή του «Πίρι Ρέις» αποτελούν μέρος συνολικότερου σχεδιασμού της Αγκυρας.
Η ΤΡΑΟ επεκτείνει βήμα βήμα τα όρια δικαιοδοσίας της, ξεκινώντας από τα παράλια της Αττάλειας για να φτάσει τελευταία στην περιοχή που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον σχετικό χάρτη της εταιρείας.
Και ενώ η μία πλευρά προχωρεί μεθοδικά, η άλλη... καθεύδει επιδεικνύοντας αδιανόητη απάθεια.
Σήμερα η Αγκυρα, μέσω της ΤΡΑΟ, προχωρά ακόμη ένα βήμα παραπέρα και με ιδιαίτερα δελεαστικούς όρους οριοθετεί προς παραχώρηση «πετρελαιοπιθανά οικόπεδα». Προσφέρει έως 50% περιθώριο κέρδος/ απόδοση στις πετρελαϊκές εταιρείες που θα ενδιαφερθούν, ενώ προχωρά σε αναλυτική περιγραφή των εδαφολογικών χαρακτηριστικών και του βάθους της περιοχής (από 300 έως βάθος 2.200 μέτρων).
Στη σχετική ανακοίνωση, η τουρκική πλευρά προβάλλει ως πλεονεκτήματα τη στρατηγική θέση της πόλης, την υψηλή πιθανότητα ύπαρξης φυσικού αερίου-πετρελαίου, την ύπαρξη υφιστάμενου δικτύου αγωγών και τη λειτουργία πέντε εγκαταστάσεων (φυσικού αερίου) μεγάλης χωρητικότητας.
Η μεθοδικότητα της Αγκυρας είναι δεδομένη, καθώς από τον Νοέμβριο του 1973 δημοσιεύθηκε στην τουρκική «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» η εκχώρηση στην ΤΡΑΟ 27 συνεχόμενων τμημάτων -στο Αιγαίο- για έρευνες και εντοπισμό κοιτασμάτων.
Μέσα σε έναν χρόνο η ΤΡΑΟ έχει «τρέξει» τη διαγωνιστική διαδικασία και για το Αιγαίο. Από πέρυσι τον Μάιο και μέσα σε έξι μήνες ολοκλήρωσε τις πρώτες τρεις φάσεις που θεωρούνται απαραίτητες για να θεμελιώσουν ερευνητικά δικαιώματα πετρελαϊκοί όμιλοι στο Αιγαίο.
Από τότε αναφερόταν στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» πως «[...] οι έρευνες αφορούσαν θαλάσσια περιοχή 1.100 χιλιομέτρων, μεγάλο μέρος της οποίας κάλυπτε και την περιφέρεια του Καστελόριζου».
Και ενώ η Αθήνα εμμένει στην... αταραξία της, τα Τίρανα προκήρυξαν (πέρυσι τον Νοέμβριο) διαγωνισμό για την περιοχή ανοιχτά του Αυλώνα και τελευταία η Δαμασκός προχώρησε σε ανάλογη διαδικασία για τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα στη Λεβαντίνη, νότια της Κύπρου.
"Παρέμβαση"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου