Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Ο ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΔΙΝΕΙ ΑΔΕΙΕΣ ΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ ΣΕ "ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ"(;;;) ΚΑΙ "ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ" (;;;)

Μεγάλες αλλαγές στον Σωφρονιστικό Κώδικα

Μεγάλες αλλαγές επέρχονται στο Σωφρονιστικό Κώδικά, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται η εισαγωγή προγραμμάτων υποκατάστατων ουσιών στους τοξικοεξαρτημένους κρατούμενους, η αλλαγή του τρόπου χορήγησης των αδειών, η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, η συνεύρεση των κρατουμένων με τη σύζυγό τους και η καθιέρωση σώματος επισκεπτών.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στο Σωφρονιστικό Κώδικα είναι η χορήγηση μεθαδόνης στους κρατούμενους, ενώ προβλέπεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η συνεύρεση των κρατουμένων με τους συζύγους ή τους συντρόφους τους, χωρίς την παρουσία σωφρονιστικών υπαλλήλων, σε ειδικούς χώρους των φυλακών ,οι οποίο θα διαμορφωθούν για το σκοπό αυτό.

Ακόμη, αλλάζει ο τρόπος και οι όροι χορήγησης των αδειών των κρατουμένων, ενώ προβλέπεται και η χορήγηση έκτακτων αδειών προκειμένου να παραβρεθούν σε εκδηλώσεις, σε απονομή βραβείων, κ.λπ.

Παράλληλα, θεσπίζεται Σώμα Επισκεπτών, ενώ θα είναι πλέον ελεύθερη η είσοδος στα καταστήματα κράτησης της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, του Συνηγόρου του Πολίτη και της διακομματικής επιτροπής της Βουλής.

Επίσης, προβλέπεται οι κρατούμενοι θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ και να κάνουν χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή για εκπαιδευτικούς λόγους από μονάδες εγκατεστημένες σε κοινόχρηστο χώρο της φυλακής και υπό την εποπτεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Όσον αφορά στις μεταγωγές των κρατουμένων, τον κυρίαρχο λόγο θα είναι αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και όχι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως προβλέπεται νομοθετικά σήμερα, ενώ παράλληλα αλλάζει και η σύνθεση των πειθαρχικών οργάνων των καταστημάτων κράτησης και των συμβουλίων φυλακής

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: