Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Δελτίο Τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με εξάρθρωση τεσσάρων (4) πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων για εκβιάσεις καταστηματαρχών,

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξαρθρώθηκαν τέσσερις (4) πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις για εκβίαση καταστηματαρχών με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, για εκρήξεις και εμπρησμούς σε καταστήματα, για απόπειρες ανθρωποκτονιών, για εμπορία ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων, για εκβιαστικές εισπράξεις, νομιμοποίηση εσόδων κ.λπ.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 217 ατόμων.

Οι 70 περίπου αποτελούσαν βασικά μέλη των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων.

268 ήταν τα καταστήματα που πουλούσαν προστασία

Έχουν συλληφθεί, βάσει ενταλμάτων, 22 άτομα, ενώ άλλοι ήδη κρατούνται στις Φυλακές

Από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος διακοσίων δέκα επτά (217) ατόμων, εκ των οποίων τα εβδομήντα (70) περίπου άτομα αποτελούσαν βασικά μέλη τεσσάρων (4) εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες προέβαιναν σε εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων στην Αττική, την Κόρινθο, το Λουτράκι, τη Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, με το πρόσχημα της «Παροχής Προστασίας». Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα πρόκειται για 268 καταστήματα συνολικά. Επίσης προέβαιναν σε εκρήξεις και εμπρησμούς καταστημάτων, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εμπορία ανθρώπων, ναρκωτικών, όπλων και πυρομαχικών, προμήθεια, κατοχή και διάθεση εκρηκτικών υλών, ληστείες, απάτες κατ’ εξακολούθηση, εκβιαστικές εισπράξεις από οφειλέτες, παραχάραξη και κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων, πλαστογραφίες και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα υπόλοιπα άτομα κατηγορούνται για κατά περίπτωση αξιόποινες πράξεις, όπως, εκβίαση, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, μαστροπεία, σωματεμπορία, εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, παράβαση καθήκοντος κ.λ.π., τις οποίες διέπραξαν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα με συνεργούς κάποιον από τα αρχηγικά ή άλλα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων ή και μεμονωμένα, καθότι από την αστυνομική έρευνα δεν προέκυψε ενεργός ρόλος και συμμετοχή τους σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των τεσσάρων (4) εγκληματικών οργανώσεων.

Βάσει ενταλμάτων συνελήφθησαν είκοσι δύο (22) άτομα, ενώ δυο (2) επιπλέον άτομα, συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, για απείθεια και παροχή ψευδών στοιχείων.

Σε έρευνες που ενεργήθηκαν στην περιοχή της Αττικής αλλά και επαρχιακών πόλεων βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν:

  • Επτά (7) πιστόλια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.
  • Εννέα (9) γεμιστήρες.
  • Τετρακόσια πενήντα (450) φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.
  • Το χρηματικό ποσό των ογδόντα ένα (81.000) ευρώ.
  • Μικρές ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

Επίσης κατασχέθηκαν αλεξίσφαιρα γιλέκα, στιλέτα, ηλεκτρικοί εκκενωτές, συστήματα παρακολούθησης (κοριοί), αστυνομικοί ράβδοι, φωτοβολίδες, δεκάδες κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, βιβλιάρια τραπεζών με μεγάλα χρηματικά ποσά καταθέσεων, μεγάλων αριθμός επιταγών, συναλλαγματικών, αποδείξεων κερδών του ΟΠΑΠ, χαρτοφυλακίων μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων, έγγραφες σημειώσεις με εισπράξεις από καταστήματα κλπ.

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα:

  • Εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν κάθε εγκληματική οργάνωση, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, οι διευθύνσεις διαμονής τους και ‘’λοιποί χώροι’’ που διατηρούσαν.
  • Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση των μελών της κάθε εγκληματικής οργάνωσης, (αρχηγικά μέλη - εντολείς, εντολοδόχοι, εκτελεστές, κ.λπ.) .
  • Εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους ( modus operandi ) οι διασυνδέσεις τους και οι σχέσεις με άλλες εγκληματικές οργανώσεις τόσο στην περιοχή της Αττικής, όσο και σε Πανελλαδικό επίπεδο (Αγρίνιο, Λουτράκι, Κόρινθος Θεσσαλονίκη, Ηλεία, Χαλκίδα, Κρήτη κ.λπ.).
  • Εξακριβώθηκαν τα (268) καταστήματα - επιχειρήσεις που εκβιάζονταν οι ιδιοκτήτες τους με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, καθώς και τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων (εισπράκτορες), στα οποία κατέβαλαν διάφορα χρηματικά ποσά.
  • Καταγράφηκαν σε οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο) οι κινήσεις των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, κατά τη διάρκεια συναλλαγών και «εισπράξεων» από ιδιοκτήτες καταστημάτων – επιχειρήσεων, καθώς και συναντήσεις που πραγματοποιούσαν με τα αρχηγικά μέλη.
  • Διαπιστώθηκε η εμπλοκή αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι, κατά περίπτωση, παρείχαν πληροφορίες ή συνεργούσαν με μέλη των εγκληματικών οργανώσεων στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων.
  • Διαπιστώθηκε η δραστηριοποίηση τους πέραν των βασικών εγκληματικών ενεργειών (συμβόλαια «δολοφονιών», εκρήξεις, εκβιάσεις καταστημάτων) και σε ένα ευρύ φάσμα αξιοποίνων πράξεων (απάτες, απάτες σε βάρος τραπεζικών ιδρυμάτων, πλαστογραφίες εγγράφων, παραχάραξη χαρτονομισμάτων, προμήθεια-κατοχή και διάθεση όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, προμήθεια-κατοχή και διάθεση ναρκωτικών, τοποθέτηση ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων σε καταστήματα, εκβιαστικές εισπράξεις από οφειλέτες, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κ.λπ.).
  • Υπολογίσθηκε μηνιαία, κατά προσέγγιση, το οικονομικό όφελος για κάθε εγκληματική οργάνωση.
  • Διαπιστώθηκε η ύπαρξη αντιπαλότητας κυρίως μεταξύ δύο (2) εγκληματικών οργανώσεων και ο «ανταγωνισμός» επικράτησης της μίας σε βάρος της άλλης και παράλληλα ταυτοποιήθηκαν και εξιχνιάστηκαν προπαρασκευαστικές πράξεις και εγκληματικές ενέργειες τους (συμβόλαια “δολοφονίας” σε βάρος αρχηγικών μελών αντίπαλων ομάδων, εκρήξεις σε νυχτερινά καταστήματα, επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε βάρος προσώπων κ.λπ.), που αποσκοπούσαν είτε στην φυσική εξόντωση προσώπων, είτε στην πρόκληση υλικών ζημιών σε καταστήματα στα οποία παρείχε «προστασία» η αντίπαλη ομάδα.

Απετράπησαν διάφορες εγκληματικές πράξεις και ως επί το πλείστον πράξεις αφαίρεσης της ζωής προσώπων, με εικονικά αστυνομικά αποτρεπτικά μέτρα, με αποτέλεσμα να μην διαπραχθεί καμία ανθρωποκτονία σε βάρος μελών εγκληματικών οργανώσεων κατά τα έτη 2010 - 2011, ενώ από 2006 έως το 2009 είχαν διαπραχθεί συνολικά δεκαεννέα (19) ανθρωποκτονίες, σε βάρος άλλων ομάδων εκβιαστών.

Εξιχνιάσθηκαν όλες οι εκρήξεις που έγιναν κατά το 2009 και 2010 από τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις σε βάρος καταστημάτων και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.

Τέλος, διαπιστώθηκε η νομιμοποίηση των εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητες τους, τα οποία επένδυαν σε αγορές ακινήτων (οικόπεδα, καταστήματα, οικίες), σε διάφορες εταιρείες και επιχειρήσεις.

Για κάθε εγκληματική οργάνωση, αφού διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών της, οι τρόποι - μέθοδοι δράσης τους, εξιχνιάσθηκαν και οι αξιόποινες πράξεις που διέπραξαν.

Συγκεκριμένα :

Α. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από είκοσι (20) βασικά μέλη, εκ των οποίων τα τρία (3) αρχηγικά μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορα καταστήματα κράτησης, με τις εντολές των οποίων τα υπόλοιπα μέλη προέβαιναν στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:

Παρείχαν «προστασία» σε σαράντα οχτώ (48) καταστήματα – επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής (Αθήνας, Κορυδαλλού, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου, Πετρούπολης κ.λπ.), καθώς και στις ευρύτερες περιοχές των επαρχιακών πόλεων Λουτρακίου, Κορίνθου και Αγρινίου, εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από οκτακόσια (800) έως τρεις χιλιάδες (3000) ευρώ το μήνα.

Προκάλεσαν πέντε (5) εκρήξεις σε καταστήματα και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Συγκεκριμένα:

  • Την 27-04-2010 τοποθέτησαν Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (Α.Ε.Μ.) στο επί της οδού Λ. Λιοσίων 325 κατάστημα-νυχτερινό κέντρο διασκέδασης με την επωνυμία ‘’FOCUS’’, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα.
  • Την 18-08-2010 τοποθέτησαν Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (Α.Ε.Μ.) στο επί της οδού Μελίνας Μερκούρη (τέρμα) στην Πετρούπολη κατάστημα-καφετέρια με την επωνυμία ‘’TERRA PETRA’’, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα.
  • Την 31-10-2010 τοποθέτησαν Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (Α.Ε.Μ.) στο επί της οδού Πέτρου Ράλλη 18-20 στην Αθήνα κατάστημα - νυχτερινό κέντρο διασκέδασης με την επωνυμία ‘’POLIS STUDIO’’, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ‘’έκρηξη’’ και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα.
  • Την 02-12-2010 τοποθέτησαν Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (Α.Ε.Μ.) στο επί της Λ. Ποσειδώνος 3-5 στον Άλιμο κατάστημα - νυχτερινό κέντρο διασκέδασης με την επωνυμία "ΘΕΑ", με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα. Ως φυσικός αυτουργός για την έκρηξη αυτή, είχε συλληφθεί ένας 24χρονος Αλβανός υπήκοος, ο οποίος ενεργούσε κατόπιν εντολών τους.
  • Την 31-12-2010 τοποθέτησαν Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (Α.Ε.Μ.) στο επί της οδού Λαγουμιτζή 25 στην Αθήνα κατάστημα- νυχτερινό κέντρο διασκέδασης με την επωνυμία ‘’FEVER’’, με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα.

Ενεργούσαν προπαρασκευαστικές πράξεις συλλογής πληροφοριών και στοιχείων, καθώς και εντοπισμού τριών (3) αρχηγικών μελών αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης (καθώς και 4ου ατόμου έγκλειστου σε κατάστημα κράτησης, κατά τη διάρκεια των αδειών του). Ανέθεσαν σε «εκτελεστή» αφού κατέβαλαν σε αυτόν το χρηματικό ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ για την δολοφονία δυο αρχηγικών μελών αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης.

Ενεργούσαν με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις, εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους.

Προμηθεύονταν και κατείχαν εκρηκτικές ύλες, όπλα και πυρομαχικά, τα οποία μετέφεραν από την Κρήτη μέλη της ομάδας τους.

Προέβαιναν σε εμπόριο ναρκωτικών ουσιών και συμμετείχαν στην παράνομη διακίνηση ατόμων, με σκοπό την πορνεία.

Την 13-12-2010, συνελήφθησαν, από την Δίωξη Εκβιαστών Αττικής, δυο (2) βασικά μέλη της ομάδας αυτής διότι, σε αστυνομικό έλεγχο από περιπολικό του Α.Τ. Νίκαιας, βρέθηκε στην κατοχή τους ένας Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός (Α.Ε.Μ.), αποτελούμενος από πέντε (5) κιλά ζελατοδυναμίτιδα, δύο (2) καλώδια, δύο (2) κοινούς πυροκροτητές και δύο (2) πυραγωγά σχοινία (φυτίλια), τον οποίο είχαν σκοπό να τοποθετήσουν σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Και οι δύο είναι προσωρινά κρατούμενοι σε Κατάστημα Κράτησης.

Τέλος, σε ότι αφορά την ομάδα αυτή, εξιχνιάστηκε και η υπόθεση επικίνδυνων σωματικών βλαβών την οποία είχαν διαπράξει την 8-9-2010 εννέα (9) άτομα, σε βάρος ιδιοκτήτη έκθεσης αυτοκινήτων στην περιοχή της Πετρούπολης. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι εννέα (9) δράστες συνεργάζονταν περιστασιακά με μέλη αυτής της εγκληματικής οργάνωσης για συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις.

Β. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από είκοσι εννέα (29) βασικά μέλη, εκ των οποίων τα τρία (3) ήταν αρχηγικά μέλη. Με εντολές τους τα υπόλοιπα μέλη προέβαιναν στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις.

  • Παρείχαν «προστασία» σε εκατόν τριάντα (130) καταστήματα - επιχειρήσεις ( νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, στριπτιτζάδικα, καφετέριες, κρεπερί, χαρτοπαιχτικές λέσχες, internet cafe κ.α.) σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής ( Λαύριο, Μεσόγεια, Γλυφάδα, Παραλιακή οδό, Πειραιά, Κορυδαλλό, Περιστέρι, Νίκαια, Κέντρο Αθηνών, Βόρεια προάστια, Αρτέμιδα κ.λπ.) εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά τα οποία κυμαίνονταν από χίλια (1000) έως και τρεις χιλιάδες (3000) ευρώ το μήνα.
  • Ενεργούσαν προπαρασκευαστικές πράξεις συλλογής πληροφοριών και στοιχείων, καθώς και εντοπισμού τριών (3) μελών αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης και προμηθεύτηκαν εξειδικευμένο στρατιωτικό οπλισμό (όπλο ελεύθερου σκοπευτή SVD), για να προβούν στη δολοφονία τους.
  • Προμηθεύονταν όπλα, πυρομαχικά και εξειδικευμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.
  • Ενεργούσαν με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους.
  • Προέβαιναν σε εμπόριο ναρκωτικών ουσιών.
  • Επιχείρησαν να διαπράξουν απάτη σε βάρος της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνεργασία με υπαλλήλους της, ανταλλάσοντας πλαστά χαρτονομίσματα χρηματικού ποσού 1.500.000 € με γνήσια, αφού προηγουμένως είχαν προβεί σε δοκιμαστικές ενέργειες εισαγωγής πλαστών χαρτονομισμάτων εντός της τράπεζας από τα μηχανήματα ελέγχου. Η προσπάθειά τους δεν ολοκληρώθηκε καθώς, την 22-07-2010, συνελήφθη μέλος της εγκληματικής οργάνωσης τους για κατοχή πλαστών χαρτονομισμάτων.

Αρχηγικό μέλος αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που ήδη έχει συλληφθεί με ένταλμα, οργάνωσε την ληστεία που διαπράχθηκε την 26- 08-2010 στην Εθνική Τράπεζα στην Αλόννησο, από όπου αφαιρέθηκε το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ.

Γ. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από έντεκα (11) βασικά μέλη και προέβαιναν στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις.

  • Παρείχαν «προστασία» σε σαράντα ένα (41) καταστήματα - επιχειρήσεις ( νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, στριπτιτζάδικα, καφετέριες, κρεπερί, χαρτοπαιχτικές λέσχες, internet cafe , λαϊκές αγορές κ.α.) σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής (Περιστερίου - Μπουρνάζι, Γλυφάδας κ.λπ.) εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά τα οποία κυμαίνονταν από πεντακόσια (500) έως και χίλια (1000) ευρώ το μήνα.
  • Διακινούσαν ποσότητες ναρκωτικών ουσιών μέσω των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία «εργάζονταν» στις εισόδους των καταστημάτων, που παρείχαν «προστασία».
  • Εξανάγκαζαν, με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις, ιδιοκτήτες καταστημάτων να τοποθετήσουν παράνομα ηλεκτρονικά τυχερά παίγνια, αποκομίζοντας ποσοστό κέρδους από την εκμετάλλευσή τους.
  • Ενεργούσαν με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους.
  • Ενεργούσαν πλαστογραφίες και απάτες σε βάρος Τραπεζών, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα.

Δ. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από εννέα (9) βασικά μέλη και προέβαιναν στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις.

  • Παρείχαν προστασία σε δεκατέσσερα (14) καταστήματα – επιχειρήσεις (νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, σουβλατζίδικα, κρεπερί, κυλικεία Πανεπιστημίου κ.α.) στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Αγρινίου, εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά τα οποία κυμαίνονταν από πεντακόσια (500) έως και δυο χιλιάδες (2000) ευρώ το μήνα.
  • Προέβαιναν σε εμπόριο ναρκωτικών ουσιών.
  • Ενεργούσαν με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους.
  • Προέβαιναν σε τοκογλυφίες και όταν οι οφειλέτες δεν κατέβαλαν τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά, προκαλούσαν σε αυτούς σωματικές βλάβες και προέβαιναν σε απειλές σε βάρος της ζωής τόσο των ιδίων, όσο και των οικογενειών τους.

Μέσα από την αστυνομική έρευνα, εξιχνιάσθηκε και η ένοπλη συμπλοκή η οποία είχε γίνει την 24-06-2010 στην Πλατεία Αγ. Ιωάννη Ριγανά Αγρινίου, μεταξύ των αρχηγικών μελών αυτής της εγκληματικής οργάνωσης με μέλη αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, προέκυψαν βάσιμα στοιχεία για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μέλους της αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είχε διαπραχθεί την ίδια ημέρα (24-6-2010) στην πόλη του Αγρινίου.

Εξετάζεται η συμμετοχή των συλληφθέντων αλλά και αναζητουμένων, βάσει ενταλμάτων, κατηγορουμένων και σε άλλες σοβαρές εγκληματικές πράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: