Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Επίθεση από Λιβυκό πύραυλο δέχθηκε η φρεγάτα Λήμνος;


Μεταξύ Σικελίας και Λιβύης πλέει από χθες το βράδυ η φρεγάτα «Λήμνος», συμμετέχοντας κανονικά στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις για εφαρμογή του εμπάργκο κατά του καθεστώτος Καντάφι, καθώς και για την αποτροπή μετακίνησης λαθρομεταναστών από τη Βόρειο Αφρική στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε αεροπορικές αποστολές του ΝΑΤΟ για επιτήρηση ή βομβαρδισμούς στη Λιβύη, είναι, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν περισσότερες διευκολύνσεις στις συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Λιβύη. Ο Ευ. Βενιζέλος, που συναντήθηκε χθες με τον Γ. Καρατζαφέρη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφερθεί και η βάση της Καλαμάτας εάν ζητηθεί για τη μεταστάθμευση αμερικανικών δυνάμεων.

Ωστόσο, λίγες μόλις ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ για τον καθορισμό των δυνάμεων που θα συμμετάσχουν στην 3η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, που περιλαμβάνει βομβαρδισμούς αλλά και περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις, ο υπουργός Αμυνας διευκρίνισε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας θα εξακολουθεί να είναι υποστηριχτική. Δηλαδή δεν θα διαθέσει ούτε μαχητικά αεροσκάφη, ούτε χερσαία τμήματα. Τα μόνα ιπτάμενα μέσα που θα διατεθούν θα είναι το ιπτάμενο ραντάρ και το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης.

Επίθεση δέχτηκε η φρεγάτα Λήμνος;
Εν τω μεταξύ θέμα επίθεσης με αντιπλοϊκό βλήμα Styx κατά τη φρεγάτας του ΠΝ F451 «Λήμνος» τέθηκε σήμερα στη Βουλής και πιο συγκεκριμένα στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας από τον βουλευτή της ΝΔ, Πάνο Καμμένο, το οποίο πάντως δεν επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο. Σύμφωνα με το βουλευτή της ΝΔ η φρεγάτα «Λήμνος» δέχθηκε επίθεση κατά τη διάρκεια της περιπολίας της, αλλά τα συστήματα του πλοίου κατάφεραν να την αποτρέψουν.

Αυτός ήταν και ο λόγος που εν συνεχεία εβλήθη πυροβολαρχία των βλημάτων εδάφους-επιφανείας Styx από τη συμμαχική Αεροπορία.

Πηγές πάντως του ΠΝ δεν επιβεβαίωσαν το περιστατικό.

Πηγές: http://www.ethnos.gr/ και http://www.defencenet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: