Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ο Καντάφι πήρε πίσω την πόλη του “μαύρου χρυσού” - Ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου


Οι μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές της Λιβύης είναι στην πόλη αυτή που ανακατέλαβαν δυνάμεις του Καντάφι. Η αμερικανική Γερουσία ζητεί από τον Καντάφι να παραιτηθεί. "Εξαιρετικά δύσκολή" η δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού, σύμφωνα με αμερικανούς ανώτατους στρατιωτικούς.

Η ανακατάληψη της πόλης Μπρέγκα, η πρώτη ένδειξη συντεταγμένης αντεπίθεσης των δυνάμεων του Καντάφι. Ξέφρενο ράλι της τιμής του πετρελαίου. Φτάνουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

Πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις κατέλαβαν λίγο μετά τις 10 το πρωί την πόλη Μπρέγκα, στην ανατολική περιοχή της χώρας, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι ένα αεροδρόμιο στην περιοχή της Μπρέγκα κατελήφθη από πιστές στον Καντάφι δυνάμεις.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Αζνταμπίγια, κοντά στην Μπρέγκα, όπου οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν μία στρατιωτική βάση και μία αποθήκη πυρομαχικών .

Νωρίτερα ένα βυτιοφόρο πήρε φωτιά σε συνοικία της Τρίπολης, με αποτέλεσμα πυκνός μαύρος καπνός να καλύψει την περιοχή και να προκαλέσει αρχικά έντονους φόβους καθώς δεν ήταν γνωστά τα αίτιά του.

Το βυτιοφόρο ανεφλέγη κοντά στο ξενοδοχείο Rixos όπου διαμένουν πολλοί ανταποκριτές του ξένου Τύπου.

Αρκετά οχήματα της πυροσβεστικής κατευθύνονται προς το σημείο πάνω από το οποίο υπάρχει πυκνός καπνός, διευκρίνισε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Τρίπολη.

Ζητούν αποκλεισμό της εναέριας ζώνης της Λιβύης

Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε απόφαση, συμβολικού χαρακτήρα, με την οποία καταδικάζει τις βιαιότητες του καθεστώτος στη Λιβύη και ζητεί από την διεθνή κοινότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού της χώρας.
Οι Γερουσιαστές, που επικύρωσαν ομόφωνα την απόφαση, ζητούν από τον Μουάμαρ Καντάφι να "σταματήσει τις βιαιότητες, να δεχτεί τη βούληση του λαού της Λιβύης για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να παραιτηθεί και να επιτρέψει μια ειρηνική μετάβαση στην δημοκρατία".
Η απόφαση "ασκεί πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη λήψη νέων μέτρων που κρίνονται απαραίτητα για την προστασία των πολιτών στη Λιβύη, αλλά και την ενδεχόμενη επιβολή εναέριου αποκλεισμού της χώρας".
Νωρίτερα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Μάικ Μάλεν δήλωσε πως η δημιουργία μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού είναι "εξαιρετικά δύσκολη", ενώ ο αμερικανός υπουργος Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς τόνισε πως δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ για "χρήση στρατιωτικών δυνάμεων" στη Λιβύη.
Στο μεταξύ, οι ηγέτες των αντικαθεστωτικών συζητούν την πιθανότητα να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Οι εφημερίδες "The New York Times" και "Washington Post" αναφέρουν πως οι επικεφαλής των συμβουλίων της αντιπολίτευσης στην περιοχή της Βεγγάζης εξετάζουν την πιθανότητα αυτή.
"Θέλουμε την ξένη επέμβαση σε επιμελητειακά θέματα, εναέριο αποκλεισμό, βομβαρδισμό των αεροπορικών βάσεων και έλεγχο των ακτών", δήλωσε στην Post ο Μουφτάχ Κεντίρ, δικηγόρος, που συμμετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.
Η συζήτηση αυτή δείχνει την ανησυχία των ηγετών των αντικαθεστωτικών εξαιτίας της παραμονής του Καντάφι στην εξουσία και της στρατιωτικής του ισχύος.
"Κατέστρεψε τον στρατό. Εχουμε δύο ή τρία αεροσκάφη", δήλωσε στους Times ο Αμπντελ Χαφίντ Γόγκα, εκπρόσωπος του επαναστατικού συμβουλίου στην Βεγγάζη.
Αμερικανοί γερουσιαστές πάντως εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το αν πρέπει να δοθούν όπλα στους αντικαθεστωτικούς.
Η γερουσιαστής Ντιάν Φέινστάιν του Δημοκρατικού Κόμματος τόνισε: "Ειλικρινά δεν είμαι σίγουρη πως αυτό θα ήταν μια έξυπνη ιδέα". Η ίδια πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να δείξει ότι βρίσκεται σε επιφυλακή και να στείλει προειδοποίηση στον Καντάφι.
Οι κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν περιλαμβάνουν τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Στην Ουάσινγκτον, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε ότι η Λιβύη οδεύει προς έναν εμφύλιο πόλεμο και τόνισε πως η αντιπολίτευση θέλει φανεί ότι "χειρίζεται την υπόθεση μόνη της για λογαρισμό του λιβυκού λαού, ότι δεν υπάρχει παρέμβαση καμμιάς ξένης δύναμης".
Ο στρατηγος Τζέιμς Μάτις, επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, δήλωσε στο Κονγκρέσο πως το ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται--η δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λβύης--θα απαιτούσε τον βομβαρδισμό της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας και αυτό θα σήμαινει πλήρη στρατιωτική εμπλοκή.
"Θα έπρεπε να καταστρέψουμε το αντιαεροπορικό σύστημα για να εγκαταστήσουμε μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού", διευκρίνισε ο Μάτις και πρόσθεσε: "Ας μην έχουμε αυταπάτες, αυτό θα ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση. Δεν μπορείς απλώς να πεις στους ανθρώπους να μην πετούν τα αεροσκάφη τους"
Η ∆ύση συγκεντρώνει πολεµικά πλοία και αεροπλάνα σε ακτίνα βολής από τη Λιβύη, ωστόσο επισήµως ουδείς επιθυµεί τη στρατιωτική επέµβαση.
Οι µάχες των εξεγερµένων µε τα κυβερνητικά στρατεύµατα συνεχίσθηκαν χθες γύρω από την Τρίπολη, ενώ χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν στα σύνορα της Λιβύης µε την Τυνησία. Την ίδια ώρα ηιδέα της επιβολής µιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη φαίνεται να υποχωρεί, καθώς η ∆ύση εµφανίζεται διχασµένη.

Το Κρεµλίνο, πηγή του οποίου χαρακτήρισε χθες τον Μουαµάρ Καντάφι «ζωντανό πολιτικό πτώµα» που«δεν έχει θέση στον πολιτισµένο κόσµο», τάσσεται εναντίον µιας στρατιωτικής επέµβασης, αν και δεν προδικάζει τη στάση που θα κρατήσει σε περίπτωση που υπάρξουν επίσηµες προτάσεις για επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων. Κατά της στρατιωτικής επέµβασης στη Λιβύη χωρίς σαφή εντολή του ΟΗΕ τάχθηκε χθες και η Γαλλία, ενώ ο γενικός γραµµατέας του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων θα ήταν πρόωρη.
Οι δυτικές δυνάµεις έχουν άφθονους στρατιωτικούς πόρους στη διάθεσή τους αν θελήσουν να ρίξουν τον Καντάφι, όµως είναι µάλλον απίθανο να αναλάβουν ανοικτά στρατιωτική δράση, εκτός αν η αναταραχή στη Λιβύη σηµειώσει δραµατική επιδείνωση. Οι δυτικοί ηγέτες φαίνεται πως ελπίζουν ότι η αύξηση της πολιτικής πίεσης, οι επιδείξεις ισχύος και οι προσφορές για βοήθεια στους εξεγερµένους θα αποδειχθούν αρκετές για να πειστεί ο Καντάφι να αποχωρήσειαπό την εξουσία. Εναντίον µιας ξένης στρατιωτικής επέµβασηςστη Λιβύη τάσσεται και ο 22µελήςΑραβικός Σύνδεσµος, οι υπουργοί Εξωτερικών του οποίου θα συνεδριάσουν σήµερα στο Κάιρο για να ψηφίσουν τη σχετική απόφαση.
Ωστόσο οι ΗΠΑ εκτιµούν πως, αν ο Καντάφι αρνηθεί ναπαραιτηθεί, στη χώρα θα ξεσπάσει εµφύλιος πόλεµος και κάνουν στρατιωτικέςπροετοιµασίες. Αµερικανικά πολεµικά πλοία µετακινούνται πλησιέστερα στη Λιβύη για να είναι έτοιµα για κάθε ενδεχόµενο – κυρίως για να αναλάβουν δράση ανθρωπιστικήςφύσης, σύµφωνα µε εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου,ο οποίος πρόσθεσε πάντως ότι «δεν βγάζουµε καµιά επιλογή από το τραπέζι». Η ΕυρωπαϊκήΕνωση θα πραγµατο ποιήσει Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της στις 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, για να συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη.

500 πεζοναύτες στη Βάση της Σούδας
Εντός των επόμενων ωρών καταφθάνουν στην αµερικανική βάση της Σούδας 400-500 πάνοπλοι αµερικανοί πεζοναύτες, και τις επόµενες ηµέρες ένα ελικοπτεροφόρο που έχει δυνατότητες αεροµεταφοράς κοµάντος σε «καυτές»περιοχές. Ο αµερικανικός σχεδιασµός για ανακατάταξη δυνάµεων στη Μεσόγειο και η µετακίνησή τους κοντά στη Λιβύη, που ίσως περιλαµβάνει και την Ιταλία, συµπίπτει µε την ανάπτυξη ανοιχτά της Λιβύης της αντιτροµοκρατικής αρµάδας της Μεσογείου και µε την πύκνωση των πτήσεων του γιγαντιαίου αµερικανικού “ιπτάµενου κατασκόπου”, που εξορµά από τη Σούδα υποκλέπτοντας ό, τι εκπέµπεται από τη Λιβύη. Το Λονδίνο έχει εντάξει στα στρατιωτικά του σχέδια και τη µεταφορά µαχητικών αεροσκαφών στη Βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο προκαλώντας πονοκέφαλο στη Λευκωσία.
Η κίνηση των Αµερικανών για αποστολή δυνάµεων στη Σούδα και στην ευρύτερη περιοχή ερµηνεύεται από διπλωµατικές πηγές ως προσπάθεια της Ουάσιγκτον µε διπλό κατ’ αρχάς στόχο:
– Πρώτον, προκειµένου αφενόςνα στριµώξει το καθεστώςΚαντάφι για να σταµατήσει τους βοµβαρδισµούς των αντιπάλων του και να εγκαταλείψει την εξουσία και αφετέρου για να πιέσει τους δυτικούς συµµάχους να συµφωνήσουν στη λήψη και στρατιωτικών µέτρων στο πλαίσιο υλοποίησης της αρχικής απόφασης του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Λιβύης, όπως η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και η στρατιωτική στήριξη αποστολών ανθρωπιστικού χαρακτήρα.
- ∆εύτερον, προς το εσωτερικότων ΗΠΑ προκειµένου η κυβέρνηση Οµπάµα µε µια ‘’δυναµική παρουσία και επίδειξη αποφασιστικότητας’’ να αποκρούσειτην οξεία κριτική από τους αντιπάλους τηςκαι µέσα ενηµέρωσης για ‘’αβουλία’’ και για το ότι δεν προέβλεψε ούτε επηρέασε τις εξελίξεις στη Β. Αφρική.
Για την άφιξη των δυνάµεών τους, οι Αµερικανοί ειδοποίησαν ήδη την Αθήνα και το ΝΑΤΟ, χωρίς να δώσουν ακριβή σχέδια ως προς το τι προτίθεται να κάνουν ούτε φυσικά χρονοδιαγράµµατα – ίσως αυτό προκύψει κατά τις επαφές που θα έχει σήµερα στην Αθήνα ο υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Γκόρντον, ο πρώτος αµερικανός αξιωµατούχος που φθάνει στην περιοχή µετά τις εξεγέρσεις. ∆ιπλωµατικές και στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι η άφιξη δυνάµεων καλύπτεται από το συµβατικό πλαίσιο που ισχύει, εφόσον δεν αλλάζει η µορφή της ‘’ευκολίας’’.
Στο µεταξύ ανοιχτά της Λιβύης έχουν αναπτυχθεί περίπου 20 πολεµικά πλοία – αµερικανικά (2), βρετανικά (2), ιταλικά (5), γερµανικά (3), τουρκικά(4) και από ένα (1) ολλανδικό, γαλλικό, ισπανικόκαι ελληνικό. Μερικά ακόµα µετακινούνται ή είναι κοντά σε ετοιµότητα, όπως δύο ελληνικά στη Σούδα. Από την αµερικανική αεροπορική βάση της Σούδας το αµερικανικό αεροσκάφος RC-135 – γνωστό ως ‘’γουρονοµύτης’’ – κάνεικαθηµερινά πολλές ώρες πτήσης συλλέγοντας µε τα ευαίσθητα ‘’αυτιά’’ του πληροφορίες από συνοµιλίες ή από κινήσεις αεροσκαφών.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: