Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Υποχώρησε η κυβέρνηση – Φεύγουν οι μετανάστες από την Υπατία

Υποχωρεί η κυβέρνηση – Φεύγουν οι μετανάστες από την Υπατία

newpost.gr

Την απόφασή τους να σταματήσουν την απεργία πείνας ανακοίνωσαν οι μετανάστες της Υπατίας, αποδεχόμενοι την πρόταση της κυβέρνησης. «Μεγάλη νίκη» χαρακτήρισαν το καθεστώς ανοχής, λέγοντας παράλληλα ότι οι αγώνες τους δικαιώθηκαν. Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση.

Ο Αμπντούλ Χατζί, εκπρόσωπος των απεργών πείνας και του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης δήλωσε οι μετανάστες θα μείνουν στο κτίριο Υπατία έως ότου επανέλθουν όλοι οι ομοεθνείς τους από τα νοσοκομεία.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης ο Πέτρος Γιώτης δήλωσε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης ικανοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των 300 μεταναστών απεργών πείνας και αποδεικνύει ότι χαμένος αγώνας είναι αυτός, που δεν δίνεται. Αποδεικνύει ακόμα ότι η κυβέρνηση του μνημονίου δεν είναι ανίκητη και ότι ο αγώνας των 300 ανοίγει ένα νέο δρόμο ελπίδας. Γι αυτή τη νίκη πρέπει να είναι περήφανη και η ελληνική εργατική τάξη».

Σταματάνε την απεργία πείνας και στη Θεσσαλονίκη

Με ένα φλιτζάνι τσάι με μέλι σταμάτησαν και στη Θεσσαλονίκη οι 50 μετανάστες την απεργία πείνας μετά από 44 μέρες. Σύμφωνα με την Σεραφία Καλαμίτσου, μία από τους εθελοντές γιατρούς που τους παρακολουθούν, η διαδικασία επανασίτισής τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη και πρέπει να γίνει σταδιακά.

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση

Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση μετά τον τερματισμό της απεργίας πείνας των μεταναστών, αφού οι απεργοί δέχθηκαν τους όρους που τέθηκαν.

Μέλημα της κυβέρνησης υπήρξε η λήξη της απεργίας χωρίς να κινδυνεύσουν οι ζωές των μεταναστών, αλλά και να μη διασαλευτεί η κοινωνική ηρεμία και να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε ταραχές στη χώρα.

Όπως διευκρινίστηκε και πάλι στους απεργούς, με τον ισχύοντα νόμο 3907 του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όποιος μετανάστης αποδεδειγμένα βρίσκεται επί 12 χρόνια στη χώρα μπορεί να καταθέσει αίτηση για άδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους. Ωστόσο η κυβέρνηση θα προβεί σε μείωση αυτού του χρόνου χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί ακόμη, ενώ στο εξής η όποια νομιμοποίηση θα λειτουργεί εξατομικευμένα και όχι μαζικά.

Στα γραφεία της ΓΣΕΕ οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – μεταναστών

Νωρίτερα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στα γραφεία της ΓΣΕΕ συμμετείχαν η υφυπουργός Απασχόλησης, αρμόδια για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Άννα Νταλάρα, ο υπουργός Απασχόλησης, Γιάννης Λοβέρδος, ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής και ο υπουργός Εσωτερικών και Αποκέντρωσης, Γιάννης Ραγκούσης εκπροσώποι των μεταναστών απεργών πείνας και μέλη της πρωτοβουλίας «Αλληλεγγύη».

Η κυβερνητική πλευρά πρότεινε στους μετανάστες 8 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα αντί για 12 που προβλέπονται για νομιμοποίηση, δυνατότητα μετακίνησης στις χώρες προέλευσης τους με βάση το καθεστώς ανοχής, καθώς και τη δυνατότητα να παραταθεί επ’ αόριστον το καθεστώς της εξάμηνης ανοχής, έως ότου συμπληρώσουν τα χρόνια (και τις προϋποθέσεις) που απαιτούνται για τη νομιμοποίησή τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης θα γίνουν απόδεκτές από τους μετανάστες απεργούς πείνας, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, μετά το πέρας των συνομιλιών .

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Νταλάρα, τόνισε ότι «μέλημά μας ήταν η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, με παράλληλη εφαρμογή των νόμων. Προτείναμε λύση ασφάλειας για όλους τους πολίτες, Έλληνες και ξένους, που μεταξύ αλλων περιλαμβάνει την αναστολή απομάκρυνσης, τη δυνατότητα ανανέωσης του καθεστώτος ανοχής, τη δυνατότητα μετακίνησης, τη μείωση των ενσήμων, στην οποία ήδη έχει προχωρήσει το υπουργείο μας, καθώς και ρυθμίσεις για όσους έχουν εκπέσει της νομιμότητας».

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, υπογράμμισε ότι «για την κυβέρνηση η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και αδιαπραγμάτευτη και αυτό το ξεκαθαρίσαμε από την περασμένη Παρασκευή. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε κάθε έναν απεργό πείνας, που έχει ανάγκη να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Δεν πρέπει να θρηνήσουμε θύματα».

Οι αντιδράσεις

“Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται και μάλιστα ξεκινά και… περιοδείες, καθώς κατά απόλυτη παρέκκλιση κάθε έννοιας εφαρμογής του νόμου, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε παράνομους μετανάστες που παραμένουν στη χώρα υπό καθεστώς ανοχής, να ταξιδεύουν όπου επιθυμούν”, τόνισε ο πεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Νάκος.

Ο ΛΑΟΣ από την πλευρά του τόνισε ότι “η κυβέρνηση υπήρξε άτεγκτη και σκληρή με τους αγρότες, φορτηγατζήδες, γιατρούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, συνταξιούχους, μισθωτούς, με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Προσκύνησε τους μετανάστες και τους “αλληλέγγυους” του ΣΥΡΙΖΑ. Δοξάστε την!”

Ο ΣΥΡΙΖΑ απο την πλευρά του υπογράμμισε ότι η “θετική έκβαση της απεργίας πείνας των μεταναστών, η επιτυχία ενός αγώνα που διακινδύνευε το υπέρτατο αγαθό της ζωής, έφερε στην ελληνική κοινωνία ικανοποίηση και αισιοδοξία. Χρειάστηκαν 44 μέρες απεργίας πείνας για να αποφασίσει η κυβέρνηση, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, να δώσει λύση στο πρόβλημα των απεργών”.

Σχολιάζοντας εκ μέρους της εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, τον τερματισμό της απεργίας πείνας των μεταναστών, οι εκπρόσωποι Τύπου, Ελεάννα Ιωαννίδου και Γιάννης Παρασκευόπουλος, αναρρωτιούνται για ποιο λόγο έπρεπε να φθάσουν τα πράγματα μέχρι εδώ, συσσωρεύοντας επί χρόνια καταστάσεις που δεν συμβιβάζονται με τα συμφέροντα, ούτε των Ελλήνων, ούτε των μεταναστών. Χρειάζεται τώρα να σχεδιαστεί -χωρίς πια πίεση χρόνου, αλλά και χωρίς αναβολές- μια βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική, βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, που να συμφιλιώνει τα συμφέροντα και τις αγωνίες όλων των πλευρών”.

1 σχόλιο:

Athanassios είπε...

ΥΠΟΧΩΡΩΝΤΑΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ 300 ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ ΤΟΜΑΡΙΩΝ, ΑΠΛΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΗ ΕΤΣΙ ΑΔΟΞΑ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ.....ΚΡΙΜΑ....
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!!!
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ Η ΛΕΠΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ....
ΕΔΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!!!ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ ΑΛΛΗΛΟΥΪΑ.....